Feladat: 2010. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Éles András 
Füzet: 2010/október, 392 - 393. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számsorozatok, Teljes indukció módszere
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/szeptember: 2010. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Éles András megoldása. Legyen m2, és 1i1,i2,...,iks tetszőleges m darab pozitív egész, melyek összege n. Ha ezek teljesítenek egy plusz feltételt, akkor az

ai1+ai2+...+aim
összeget n-re képzett összegnek nevezzük. A plusz feltétel az, hogy az ij számok közül valamelyik kettő összege nagyobb, mint s (például i1+i2>s, viszont i1+i1>s még nem elégséges feltétel). Ezt a definíciót és a plusz feltétel eredetét a most következő kulcsfontosságú lemma és annak bizonyítása fogja megmagyarázni.
 
Lemma. Az n-re képzett összegek maximuma an minden n>s esetén.
 

Ezt n-re indukcióval igazoljuk. Ha k>s, akkor n>k és az indukciós feltevés értelmében ak helyébe beírhatunk egy k-ra képzett összeget. Ugyanígy járunk el an-k-val. Az indexek összege n lesz, a plusz feltétel pedig teljesül, hiszen ak vagy an-k felírásából származik két megfelelő indexű tag, ha k>s vagy n-k>s (különben pedig ők maguk a két tag). Tehát an felírható egy n-re képzett összegként.
Már csak azt kell igazolni, hogy an fölső becslés minden n-re képzett összegre. Feltehető a plusz feltétel miatt, hogy i1+i2>s. Alkalmazva a sorozat képzési szabályát mindig a legelső tagra (amelynek indexe mindenütt nagyobb, mint s):
an=ai1+i2+...+ikai1+i2+...+ik-1+akai1+...+ik-2+ak-1+ak...ai1+i2+ai3+...+akai1+ai2+...+aik.

Ezzel a lemmát igazoltuk.
Legyen l olyan pozitív egész, melyre 1ls és ezen belül all maximális! A megoldás azon észrevételen alapszik, hogy elég nagy n-re felírva an-et egy n-re képzett összegként, az al-től különböző tagok száma egy bizonyos határ alá szorítható. Ha ugyanis tl és van l+2 darab at az összegben, akkor l darab at lecserélhető t darab al-re, az összeg ekkor nem csökken, hiszen
lat=ltattltall=tal.
Így egy legalább akkora, tehát ismét an-nel egyenlő n-re képzett összeget kaptunk. (azért a +2 darab at, hogy az eltűnő indexből maradjon legalább kettő, így ne sérüljön a plusz feltétel). Ezt az eljárást addig végezzük, míg lehet, ily módon an már olyan n-re képzett összegként áll majd elő, ahol minden t, 1ts, tl esetén at az összegben legfeljebb (l+1)-szer szerepel.
Következő választásunk
N=(1+2+...+s)(l+1)+2l+1,
ugyanis nN esetén an fenti felírásában legalább 3 darab al lesz jelen, hiszen a többi index összege maximum N-2l-1. Az egyik al-t törölve marad legalább kettő (így a plusz feltétel megint nem sérül), az indexek összege n-l lesz, tehát egy (n-l)-re képzett összeg, Sn-l marad hátra. De akkor, a lemma és a sorozat képzése alapján
an=al+Sn-lal+an-lan.
Ez végig egyenlőség. Tehát l-nek és N-nek a fenti választásaival an=al+an-l minden nN esetén. (A gondolatmenet finomításával N javítható.)