Feladat: 4789. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fehér Szilveszter ,  Kovács Péter Tamás 
Füzet: 2016/március, 184 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Vezető ellenállásának számítása
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/december: 4789. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Jelöljük az n-edik lépés után kapott áramkör A és B pontok közötti ellenállását Rn-nel! (A kiindulás helyzetben, vagyis a szabályos háromszögnél ez az ellenállás a megadott R0.)
Az n-edik lépésben kapott hálózat tartalmazza az előző lépésnek megfelelő háromszöget három példányban, de a korábbi méretük helyett felére lecsökkentett méretben. Egy-egy ilyen ‐ lecsökkentett hosszméretű ‐ dróthálózat eredő ellenállása bármelyik két csúcspontja között 12Rn-1. (Az Ohm-törvény szerint a kapcsolás minden elemének, így azok eredőjének ellenállása is a hosszmérettel arányos, ha a vezeték keresztmetszete mindenhol ugyanakkora.)
Keressünk kapcsolatot Rn és Rn-1 között, majd ennek ismeretében fejezzük ki Rn-t R0-lal. Minden 3-pólusú (3 kivezetéssel ellátott) ellenálláshálózat helyettesíthető három, alkalmasan választott nagyságú ellenállás ,,csillagkapcsolásával''. Mivel esetünkben a háromszög csúcsai teljesen szimmetrikus szerepet játszanak, a helyettesítő kapcsolás három ellenállása egyforma r nagyságú. Az (n-1)-edik lépés utáni kialakult kapcsolás felére kicsinyített másánál például
r=14Rn-1,
hiszen ekkor lesz a tényleges és a helyettesítő csillagkapcsolásban az A és B pontok közötti ellenállás ugyanakkora (1. ábra).


 

1. ábra
 

Rakjuk össze az n-edik lépés utáni kapcsolást a megelőző lépésben szereplő áramkör három, felére kicsinyített példányából, pontosabban az azokat helyettesítő csillagkapcsolásokból (2. ábra).


 

2. ábra
 

Az ábrán 4, illetve 2 darab sorosan kapcsolt r ellenállást látunk, amelyek párhuzamos eredője:
(14r+12r)-1=43r.
Ezeknek és a hozzájuk sorosan kapcsolódó 2 darab r nagyságú ellenállásnak az eredője megadja Rn-t:
Rn=2r+43r=103r=56Rn-1.
Ezek szerint
R1=56R0,R2=56R1=(56)2R0,...Rn=(56)nR0.

 
II. megoldás. Jelöljük a kiindulási helyzetben szereplő szabályos háromszög egy-egy oldalának ellenállását r0-lal, az n-edik lépés után keletkező áramkör A és B pontok közötti eredő ellenállását pedig Rn-nel! (Könnyen kiszámítható, hogy r0=32R0, de ezt a későbbiekben nem fogjuk felhasználni.)
Tekintsük az n-edik lépés utáni helyzetet! Vezessünk be az A pontnál I erősségű áramot, és ugyanennyit vezessünk el a B pontból. Ekkor UAB=IRn lesz, továbbá (a szimmetria miatt) UAC=UBC=12IRn.
Ha felcseréljük a szerepeket és a C pontban vezetjük be az I áramot, de továbbra is a B pontból vezetjük el azt, akkor a megfelelő feszültségek:
U'AB=U'AC=12U'BC=12IRn.

Képezzük most a fenti két kapcsolás áram- és feszültségeloszlásának ,,szuperpozícióját'' (3. ábra)! Az eredmény: a háromszög A és C pontjába bevezetett, egyenként I erősségű áram a B pontnál távozik, miközben az A és B pontok között összesen UAB*=32IRn feszültség esik.


 

3. ábra
 

A szuperponált árameloszlás szimmetrikus a szaggatott vonallal jelölt magasságvonalra, e vonal mentén tehát kettévágható (hiszen a vágási helyeken lévő pontok páronként ekvipotenciálisak, tehát mindegy, hogy van-e közöttük kapcsolat, vagy nincs). Ilymódon a 4. ábrán látható elrendezéshez jutunk. A kapcsolás teljes ellenállása egyrészt UAB*I=32Rn, másrészt egy sorbakapcsolt ellenállásrendszer eredője.


 

4. ábra
 

A rendszer első tagja az Rn-1 fele, hiszen az eggyel korábbi lépés eredményének felére kicsinyített változata, a második tag Rn-2 negyede és így tovább. A kapcsolás jobb szélén egy r0/2n ellenállású, egyenes vezetékdarab található. Így felírhatjuk, hogy
Rn=23(12Rn-1+14Rn-2+18Rn-3+...+12nR0+12nr0).
Az összeg első tagját leválasztva a maradékról felismerhetjük, hogy az éppen 12Rn-1, így fennáll
Rn=13Rn-1+12Rn-1,amibőlRn=56Rn-1,vagyisRn=(56)nR0
következik.
 
Megjegyzések. 1. Az eljárás nagyon sokszor történő ismétlésének nyilván fizikai határt szab a vezeték véges vastagsága, de mivel a kezdeti méret ‐ elvben ‐ tetszőlegesen nagynak választható, n bármilyen nagy szám lehet. Érdekes, hogy ha n, akkor Rn0, jóllehet ebben a határesetben a felhasználandó huzal teljes hossza (és így a huzal szétdaradolás előtti ellenállása is) tetszőlegesen naggyá válik, matematikai értelemben végtelenhez tart. A látszólagos ellentmondás feloldása: az egymás melletti (,,párhuzamos'') áramvezetési lehetőségek száma a Sierpinski-háromszögben gyorsabb ütemben növekszik, mint a vezeték hossza, a csúcspontok közötti eredő ellenállás tehát bármilyen kicsivé tehető, ha n elegendően nagy.
2. A feladatban szereplő fraktálobjektumot W. F. Sierpinski (1882‐1969) lengyel matematikusról nevezték el, aki többek között a halmazelméletben, a valós függvénytanban, a számelméletben és a topológiában is maradandót alkotott.