Feladat: 2014. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fehér Zsombor 
Füzet: 2014/október, 389 - 391. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Síkgeometriai bizonyítások, Háromszög nevezetes körei, Háromszög nevezetes vonalai
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/szeptember: 2014. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Fehér Zsombor megoldása. Mindenekelőtt a CHS-CSB=90 feltételt fogjuk értelmezni. Ehhez vegyük fel az AB egyenesen azt az X pontot, melyre SHX derékszög (1. ábra). Ekkor CHX=CHS-90=CSB. Tehát CHX=CSX, így CHSX húrnégyszög. És mivel SHX=90, ezért a Thalész-tétel alapján a CHSX kör középpontja SX felezőpontja, ami legyen P.


 

1. ábra
 

A TSH háromszög körülírt körének középpontját az SH és TH oldalak szakaszfelező merőlegesének metszéspontjaként fogjuk meghatározni (2. ábra). SH felezőmerőlegese ugyanaz, mint SPH szögfelezője, hiszen PSH egyenlőszárú háromszög. Ezáltal az ábra már is sokat egyszerűsödött: csak vesszük HC felezőmerőlegesét, ez P-ben és Q-ban metszi AB-t és AD-t, majd tekintjük a HPA és HQA szögfelezőjét (a belső szögfelezőt, mert az S és a T pont az AP, illetve az AQ szakasz belsejében helyezkedik el). Azt kell belátnunk, hogy ezek metszéspontja rajta van az AH szakaszon, hiszen ekkor AHBD miatt BD valóban érinteni fogja a THS kört.


 

2. ábra
 

 
Lemma. Tetszőleges KLMN négyszögre a K-ból és M-ből kiinduló belső szögfelezők pontosan akkor metszik egymást az LN átlón, mint amikor az L-ből és N-ből kiinduló szögfelezők a KM átlón.
 
Bizonyítás. A szögfelezőtétel alapján, ha a K, M szögfelezők mindketten az O pontban metszik LN-t, akkor KL/KN=OL/ON=ML/MN. Így KL/ML=KN/MN alapján az L, N szögfelezők ugyanolyan arányban osztják a KM szakaszt, azaz ugyanott metszik a KM átlót. Vagyis mindkettő pontosan akkor teljesül, ha a négyszög szemközti oldalainak szorzata egyenlő.
A lemmát alkalmazva az APHQ négyszögre, azt kell belátnunk, hogy a PAQ és PHQ szögfelezője a PQ egyenesen metszi egymást.
Még nem használtuk a feladat ABC=CDA=90 feltételét (3. ábra). Ez alapján ABCD húrnégyszög, így BAC=BDC=90-ADH=HAD.


 

3. ábra
 

 
Megjegyzés. A feladat B és D pontját, illetve az ott lévő derékszögeket tulajdonképpen csak arra használjuk, hogy BAC=HAD teljesüljön. Valójában a C pontot szabadon mozgathatjuk az AC egyenesen, az állítás érvényben marad.

Legyen az AHC kör és a PQ egyenes metszéspontja E (4. ábra). Mivel HC felezőmerőlegesén van E, a HC ív felezőpontja E, ezért HAE=EAC. És mivel QAH=CAP, a QAP szögfelezője nem más, mint AE. Az AHC kör középpontja rajta van HC felezőmerőlegesén, PQ-n, ezáltal a kör tükrös PQ-ra. Azon pontok halmaza, melyek P-től és Q-tól mért távolságainak aránya állandó, és ez az állandó AP/AQ, egy Apollóniusz-kör. Mégpedig egy olyan Apollóniusz-kör, ami átmegy A-n, és a szögfelezőtétel miatt E-n, emellett tükrös a PQ egyenesre. Így ez a kör csak az AHC kör lehet. Tehát H is rajta van az Apollóniusz-körön, így HP/HQ=AP/AQ, és PHQ szögfelezője is átmegy E-n. Ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk.


 

4. ábra
 

 
Megjegyzések. 1. Amennyiben az A, H, C pontok egy egyenesre esnek, az Apollóniusz-kör helyét egy felező merőleges veszi fel. Ebben az esetben az egész ábra szimmetrikus, a feladat állítása pedig triviális. Annak ellenére, hogy ráadásul a fenti bizonyítás is lényegében ugyanúgy működik, a versenyzők ezen megjegyzés hiányában ‐ mint minden speciális eset elmulasztásáért ‐ maximálisan 6 pontot kaphattak.
2. A megoldás utolsó lépésének alapja a következő egyszerű, de mégis meglepő tétel, amit érdemes lehet megjegyezni:
 
Tétel. Ha ABCD deltoid, akkor a {PAPBDPC(mod180)} halmaz, vagyis azon pontok mértani helye, melyekből az AB és DC szakaszok ugyanakkora irányított szögben látszanak, egy kör és egy egyenes (rombusz esetén két egyenes). A kör a fent látott Apollóniusz-kör, az egyenes pedig a deltoid szimmetriatengelye.
 
Ezt a tételt alkalmaztuk feladatunkban a PHQC deltoidra: mivel PAC=HAQ, ezért AP/AQ=HP/HQ, készen vagyunk. Ugyanakkor a tétel használatával pl. Lapunk B. 4448. feladata (2012. április) is könnyen adódik ‐ ezt Olvasónkra bízzuk, hogyan.