Feladat: 2012. évi Eötvös fizikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 2013/március, 169 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén), Vastag lencse
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/március: 2012. évi Eötvös fizikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. a) Ha azt szeretnénk, hogy a rúd másik végétől ugyanakkora távolságra találkozzanak az onnan kilépő fénysugarak, akkor egy nyilvánvaló megoldás erre az, hogy a rúd egyik külső fókuszába helyezzük el a pontszerű fényforrást. Az ebből kiinduló fénysugarak a rúd belsejében párhuzamosan haladnak, majd a másik végénél kilépve újra fókusztávolságnyira egyesülnek. Tovább egyszerűsíti a megoldást, ha gondolatban levágjuk a rúd végeit. Ezáltal két vékony lencsét és közöttük egy ,,plánparalel'' réteget kapunk (3. ábra).

3. ábra
 

A vékony, síkdomború lencse fókusztávolságára
1f=(n-1)(1R1+1R2),mostR2.
Így
f=Rn-1=1cm1,5-1=2cm.

Van azonban egy másik lehetséges megoldás is! Ekkor a fénysugarak nem párhuzamosan haladnak a rúd belsejében, hanem a rúd közepén találkoznak, majd ebből a pontból kiindulva érik el a rúd másik végét. Ott kilépve éppen olyan messze találkoznak, mint amilyen távolságra voltak a rúd első végétől, amikor elindultak. Ez is egy szimmetrikus sugármenet, de most már nem segít a megoldásban az előbbi ,,felszeletelés''.
Vizsgáljuk meg általánosan az első felület adta leképezést! Legyen a kiindulási T tárgypont a rúdvégtől t távolságra, keletkezzék ennek K képe a rúd belsejében k távolságra a leképező rúdvégtől. További jelölések a 4. ábrán láthatók.

4. ábra
 
Az ábráról leolvasható, hogy α=ε+γ, valamint γ=β+δ. Mindegyik szög külön-külön is kicsi, ezért a Snellius‐Descartes-törvény felhasználásával
n=sinαsinβαβ=ε+γγ-δ.
Ebből
n(γ-δ)=ε+γ,nγ-γ=ε+nδ,(n-1)hR=ht+nhk,1t+nk=(n-1)1R1t+1,55cm=0,51cmt=5cm.  



A kétféle sugármenet tehát a következő:


5. ábra
 


b) Tekintsük a 6. ábrát!

6. ábra
 

Az előző gondolatmenethez hasonlóan most is meghatározhatnánk a kis szöget bezáró fénysugarakra érvényes leképezési törvényeket. Helykímélés céljából ezt itt nem tesszük meg, de bárki ellenőrizheti, hogy a két végnél a következőket kapjuk:
1t1+nk1=n-1R,illetvent2+1k2=n-1R.
(Megjegyezni úgy lehet, hogy mindig azt a kép-, illetve tárgytávolságot kell osztani n-nel, amelyik az üvegben van.)

A keresett t1 távolságot x-szel jelölve:
1x+1,5k1=0,51cm,illetve1,510cm-k1+12x=0,51cm.
Ebből x-re másodfokú egyenlet adódik, megoldása:
x1=4cm;x2=1,25cm.

Ellenőrzésképpen kiszámíthatjuk az új képpontok helyzetét. Eredményünket a 7. ábra mutatja.

7. ábra. x=4 cm esetén k1=6 cm, t2=4 cm, k2=8 cm. x=1,25 cm esetén k1=-5 cm, t2=15 cm, k2=2,5 cm

 
Megjegyzések. 1. További megoldásokat is kaphatnánk, ha nemcsak a második rúdvégen átmenő, hanem az innen visszaverődő fénysugarakat is vizsgálnánk. Ezek egy része az első felületről is visszaverődik, és újra a második felület felé halad. Itt egy részük kilép, másik részük visszaverődik. Vagyis páros számú visszaverődés után újabb és újabb, egyre halványabb képpontok keletkeznek a rúd másik végéről történő kilépés után a levegőben. Ennek vizsgálatát természetesen nem várta el a versenybizottság.
2. Több versenyző próbálkozott olyan megoldással, amikor az üveghenger oldala is részt vesz a leképezésben. Ez hibás gondolat, mivel a rúd tengelyén lévő pontból kiinduló és a tengellyel kis szöget bezáró fénysugarak az üvegben is a tengely közelében haladnak, nem érhetik el a henger oldalát.