Feladat: 2014. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2014/december, 553 - 555. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén), Kötelek (láncok) egyensúlya
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/december: 2014. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. a) A guriga tömegközéppontja nem esik az alátámasztási pont fölé, az így fellépő forgatónyomaték görgeti ki a szőnyeget.
b) A guriga egyensúlyát biztosító vízszintes F erőt a virtuális munka elvéből határozhatjuk meg. Ha a nem teljesen felgöngyölt gurigát kicsiny Δx távolsággal feljebb görgetjük, az F(x) erő által végzett munka a szőnyeg helyzeti energiájának (kicsiny) megváltozását biztosítja:
F(x)Δx=ΔEh.

A szőnyeg helyzeti energiája
Eh(x)=m(x)gr(x),
amely a feltekeredés közben két okból is növekszik: egyrészt magasabbra kerül a tömegközéppontja, másrészt feltekerés közben a szőnyeg ,,hízik'' is. (A földön fekvő rész helyzeti energiája 0, azzal nem kell számolnunk.)


 

2. ábra
 

A helyzeti energia kicsiny megváltozása eszerint
ΔEh=mgΔr+Δmgr.
A szőnyeg x hosszúságú darabjának feltekerésekor kialakuló szőnyegguriga m tömege egyenesen arányos a felgöngyölt rész hosszával, így
Δm=mxΔxésm=MLx,
hiszen x=L esetén a tömeg éppen M. A guriga keresztmetszetének területe is arányos x-szel, vagyis a guriga sugarára fennáll:
r2=R2Lx.
Ebből kifejezhetjük Δr-t is Δx segítségével (felhasználva, hogy Δr kicsi):
R2LΔx=(r+Δr)2-r22rΔr,Δr=12rxΔx.
Mindezt behelyettesítve ΔEh kifejezésébe:
ΔEh=32mgrxΔx.
Ebből pedig az x darabon feltekert guriga megtartásához szükséges erő:
F(x)=32mgrx=32MgRLxL,
amelyből a keresett F erő x=L helyettesítéssel
F=32RLMg.

 
Megjegyzések. 1. Néhány versenyző próbálkozott a virtuális munka elvével, de a helyzeti energia megváltozásában elfelejtkeztek az egyik tagról. A fenti megoldásban az erőt a feladat kérdésénél kicsit általánosabban, x függvényében egy tetszőleges helyzetben is megadtuk, ez lehetőséget ad a megoldás ellenőrzésére. Az erő elmozdulás szerinti integrálásával meghatározzuk a feltekeréshez szükséges teljes munkát:
0LF(x)dx=0L32MgRLxLdx=MgR,
ez valóban megegyezik a teljesen feltekert szőnyeg helyzeti energiájával.
2. A versenyzők többsége statikai megoldással próbálkozott. A feladat így is megoldható, azonban még könnyebb tévedni. A statikai megoldásban a forgatónyomatékok egyensúlyát írjuk fel a szőnyeg alátámasztási pontjára:
FR=Mgxtkp,
ahol xtkp a guriga tömegközéppontjának távolsága az alátámasztáson át húzott függőleges egyenestől. A feladat ennek meghatározása.
A tömegközéppont két okból sem esik az alátámasztási pont fölé: egyrészt a guriga spirális alakja miatt a guriga érintője nem merőleges a spirál középpontjából az érintési ponthoz húzott sugárra, másrészt a guriga tömegközéppontja nem a spirál középpontjába esik. (Mindkét okra rájöttek versenyzők, de senki se gondolt mindkettőre, így helyes megoldás nem született.)
A guriga ,,ferdesége'', és így a spirál középpontjának helye könnyen meghatározható a menetemelkedésből. A tömegközéppont ebből származó elmozdulása
x1=12R2L.

A guriga tömegközéppontjának a spirál középpontjához viszonyított helyét sokféleképp meg lehet határozni, erre sok helyes megoldás érkezett az integrálástól az ügyes trükkökig. Egy lehetőség például az, hogy a gurigát gondolatban kiegészítjük egy további fél menettel, melynek tömegét és tömegközéppontjának helyét is ismerjük: ekkor a szimmetria (és a szőnyeg kis vastagsága) miatt a tömegközéppont ugyanolyan távolra kerül a spirál középpontjától, csak éppen a másik irányba ‐ és ebből a keresett távolság már könnyen kiszámolható:
x2=R2L.

A két részeredményt összeadva
xtkp=x1+x2=32R2L,
amiből a keresett erőre valóban helyes eredményt kapunk.
3. Néhány versenyző a szőnyeg rugalmas tulajdonságaival próbálta magyarázni a jelenséget. A feladat szövegében viszont az áll, hogy a szőnyeg hajlékony, ami arra utal, hogy ezt a hatást nem kell figyelembe venni. (Nem is voltak megadva olyan adatok, amikre ez esetben szükség lenne.)