Feladat: C.1208 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bereczki Zoltán ,  Farkas Dóra ,  Fényes Balázs ,  Gnandt Balázs ,  Hegel Patrik ,  Jójárt Alexandra ,  Telek Máté László 
Füzet: 2014/május, 268 - 272. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): C gyakorlat, Vektorok lineáris kombinációi, Középpontos tükrözés, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/január: C.1208

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A bizonyításban felhasználjuk a vektorok összeadására vonatkozó paralelogramma szabályt, amely miatt LQ=LP+LR, illetve LT=LA+LS.
Felhasználjuk még, hogy az x és y vektor felezőpontjába mutató v vektorra v=x+y2, amiből y=2v-x.
Azt fogjuk bizonyítani, hogy az A pontot sorra tükrözve a P, Q, R, S és T pontokra, az utolsó tükörkép maga az A pont lesz.
Jelölje tehát az A pont tükörképét a P pontra B. Ekkor LB=2LP-LA.
A B pont tükörképe a Q pontra legyen C. Ekkor
LC=2LQ-LB=2(LP+LR)-(2LP-LA)=2LR+LA.
A C pont tükörképe az R pontra legyen D. Ekkor
LD=2LR-LC=2LR-(2LR+LA)=-LA.


 
 

A D pont tükörképe az S pontra legyen E. Ekkor
LE=2LS-LD=2LS+LA.

Végül az E pont tükörképét a T pontra jelölje F. Ekkor
LF=2LT-LE=2(LA+LS)-(2LS+LA)=LA.

Vagyis LF=LA, és így valóban FA, tehát az így kapott ABCDE ötszög megfelelő.
 
II. megoldás. Az A pont tükörképe a P pontra legyen a B pont, a B pont tükörképe a Q pontra pedig a C pont. Ha létrejön az ABC háromszög, akkor abban az AB oldal felezőpontja P, a BC oldalé pedig Q, így PQAC és PQ=AC/2. Mivel PQRL paralelograma, vagyis szemközti oldalai párhuzamosak és egyenlő hosszúak, ezért ebből LRAC és LR=AC/2 következik.
Ha nem jön létre háromszög, akkor több eset lehetséges. Az LSTA és a PQRL paralelogrammáknak azonos a körüljárásuk és az L ponton kívül nincs közös részük, ezért az A, P és Q pontok csak APQ sorrendben követhetik egymást. Minden esetben a pontok egy egyenesre esnek, így PQAC, tehát LRAC is teljesülni fog. Belátjuk, hogy LR=PQ=AC/2 is mindig igaz. Legyen AP=PB=a és BQ=QC=b.
I. eset: AP=PQ. Ekkor QBC, és így AC=2PQ.
II.1. eset: AP>PQ és PQ=AP/2.
 
 

Ekkor AC=AP=2PQ.
II.2. eset: PQ<AP/2.
 
 

Ekkor PQ=PB-QB=a-b és AC=AB-CB=2a-2b, tehát valóban AC=2PQ.
II.3. eset: AP>PQ>AP/2.
 
 

Ekkor PQ=PB-QB=a-b és AC=AB-CB=2a-2b, vagyis AC=2PQ.
 
 

III. eset: PQ>AP.
 
 

Itt is teljesül, hogy AC=2PQ.
Most induljunk el a másik irányba: tükrözzük az A pontot a T pontra, a tükörkép legyen E, majd az E pontot az S pontra, a tükörkép legyen D. Az ADE háromszögben TS középvonal, így párhuzamos AD-vel és feleakkora. Mivel TSAL és TS=AL is teljesül, ezért ALAD és AL=AD/2, így L az AD felezőpontja.
Tehát az A pont tükörképe L-re a D pont. Legyen a D pont tükörképe az R pontra a C' pont. Ha A, L, D és R nem esnek egy egyenesre, akkor az ADC' háromszögben LR középvonal, így párhuzamos AC'-vel és feleakkora. Mivel ugyanez igaz az AC-re is, ezért CC'. Ha a négy pont egy egyenesre esik, akkor a pontok sorrendje lehet RALD, ARLD, ALRD vagy ALDR. Minden esetet meg lehet vizsgálni attól függetlenül, hogy valójában létrejöhetnek-e. Mindegyikben megkapjuk, hogy LRAC' és feleakkora. Tehát ekkor is CC'. Két ilyen esetet mutat az alábbi két ábra.
 
 

 

Az így kapott ABCDE négyszög tehát megfelelő. A pontokat megkaphatjuk úgy is, hogy sorban tükrözünk a P, Q, R, S és T pontokra.
 
Megjegyzés. Nagyon sokan nem vizsgálták meg a megoldásukban felhasznált háromszögekre (pl. BCD, ABD vagy ACD) azt, amikor a csúcsaik egy egyenesre esnek. Lásd például az alábbi két elfajuló esetet.
 
 

 

 
III. megoldás. A feladat lényegében azt mondja, hogy ha az A csúcsot tükrözzük a P, Q, R, S, majd T pontra, akkor önmagát kapjuk vissza. Hogy jobban látszódjon a tükrözés, tükrözzük az egész ALST paralelogrammát a pontokra. A paralelogrammán belül is nézzük az L pontot, hiszen az mindkét paralelogrammának csúcsa, így talán könnyebb dolgunk lesz.
 
 

Az első tükrözésnél az L tükörképe L', amiről tudjuk, hogy illeszkedik az LP félegyenesre és PL=PL'. Az ALST képét jelölje A'L'S'T'. Ez az ALST-vel egyező állású (vagyis minden oldala párhuzamos annak megfelelő oldalaival), ám körüljárási iránya azzal ellentétes. Ha ezt a paralelogrammát tükrözzük a Q pontra, akkor az eredetivel egyező állású és körüljárású A''L''S''T'' paralelogrammát kapjuk, melyben L'' illeszkedik a PQRL által meghatározott paralelogramma rácsra, azon belül az LR félegyenesre is és LR=LR''.
Ebből következik, hogy ha az A''L''S''T'' négyszöget az R pontra tükrözzük, akkor L'' képe az L pont lesz, valamint az így kapott A'''LS'''T''' paralelogramma az ALST-vel egyező állású és ellentétes körüljárású lesz.
A továbbiakban vizsgáljuk csak az A''' pont és tükörképei helyzetét. Ehhez rajzoljuk meg az ALST által meghatározott paralelogramma rácsot. Mivel A'''LS'''T''' az ALST-vel egyező állású (és vele egybevágó), így maga is illeszkedik erre a rácsra.
Az A''' pontot az S pontra tükrözve az AIV pontot kapjuk, amely illeszkedik az AT félegyenesre és TA=TAIV. Így nyilván az AIV tükörképe a T pontra az A pont, tehát az AA'A''A'''AIV egy megfelelő ötszög (A'B, A''C, A'''D és AIVE).