Feladat: B.4581 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baran Zsuzsanna ,  Bereczki Zoltán ,  Di Giovanni Márk ,  Forrás Bence ,  Gáspár Attila ,  Gyulay-Nagy Szuzina ,  Jenei Dániel Gábor ,  Kabos Eszter ,  Lajkó Kálmán ,  Leipold Péter ,  Leitereg Miklós ,  Nagy Gergely ,  Nagy-György Pál ,  Nemes György ,  Sal Kristóf ,  Schwarz Tamás ,  Simkó Irén ,  Williams Kada 
Füzet: 2014/április, 223 - 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Vektorok, Gömbi geometria, Ponthalmazok, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/november: B.4581

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a két kitérő egyenes a és b, a keresett harmadik egyenes c. Vegyünk fel egy térbeli derékszögű koordinátarendszert úgy, hogy az x tengely essen egybe a-val, a z tengely legyen párhuzamos b-vel, az y tengely egyenese pedig legyen a és b normáltranzverzálisa. Válasszuk meg az egységet úgy, hogy b átmenjen a (0,1,0) ponton (1. ábra). Legyen U=ac és V=bc. Ekkor U koordinátái (u,0,0), V koordinátái pedig (0,1,v), ahol u és v valós számok. Az a, b és c egyenesek egy-egy irányvektora a=(1,0,0), b=(0,0,1) és c=(-u,1,v).


 

1. ábra
 

Két egyenes hajlásszöge vagy megegyezik az irányvektoraik hajlásszögével, vagy azt 180-ra egészíti ki (2. ábra). Tetszőleges φ szög esetén cos2φ=cos2(180-φ), ezért c pontosan akkor tesz eleget a feladat feltételeinek, ha
cos2α=cos2(a,c)=cos2(b,c)
teljesül. A vektorok szögének koszinuszát viszont a skaláris szorzatukból könnyen kiszámolhatjuk, hiszen tetszőleges s=(s1,s2,s3) és t=(t1,t2,t3) vektorok esetén
cos(s,t)=st|s||t|=s1t1+s2t2+s3t3s12+s22+s32t12+t22+t32.
 
 

2. ábra
 

Így azt kapjuk, hogy c pontosan akkor jó egyenes, ha
cos2α=(ac|a||c|)2=(bc|b||c|)2,
azaz felhasználva, hogy |a|=|b|=1, ha (-u)2=v2, vagyis ha u=±v. Ekkor
cos2α=u22u2+1<12,(1)
vagyis cosα<1/2, ezért α>45.
Tehát ha α45, akkor nincs a feltételeknek eleget tevő c egyenes. Ha viszont α>45, akkor négy megfelelő egyenes van. Ekkor ugyanis az (1) egyenletből u2-et kifejezve kapjuk, hogy
u2=cos2α1-2cos2α>0,
ha tehát
w=cos2α1-2cos2α,
akkor a (±w,0,0) pontok bármelyikét a (0,1,±w) pontok bármelyikével összekötő egyenes α szöget fog bezárni a-val is és b-vel is.

 
II. megoldás. Használjuk az I. megoldás jelöléseit. A feltétel szerint a és c által bezárt szög, illetve b és c által bezárt szög is α vagy π-α. Ábrázoljuk a vektorokat az egységgömbön, azaz egy rögzített egységgömb középpontjából mérjük fel őket és tekintsük a végpontjaikat. Azok a vektorok, amiknek az a vektorral bezárt szöge α vagy π-α, egy a és egy -a középpontú, α sugarú körön helyezkednek el. Hasonlóan, azok a vektorok, amiknek a b vektorral bezárt szöge α vagy π-α, egy b és egy -b középpontú, α sugarú körön vannak. A c vektor e két halmaz metszetében van (3. ábra).
 
 

3. ábra
 

A gömbön a és b távolsága π/2, mert az a és b egyenesek merőlegesek egymásra. Ha tehát α<π/4, akkor a két halmaznak nincs közös pontja, ezért nem létezik a feltételeknek megfelelő c egyenes.
Ha α=π/4, akkor a két halmaznak 4 közös pontja van, továbbá az a, b és c vektorok egy síkba esnek. Ez azt jelenti, hogy ekkor az a,b és c egyeneseknek is egy síkba kellene esniük, ami ellentmond annak, hogy a és b kitérők. Tehát ekkor sincs a feltételeknek eleget tevő egyenes.
Végül, ha π/4<α<π/2, akkor a két halmaznak 8 közös pontja van, az a, b és c vektorok pedig lineárisan függetlenek. Ilyenkor az a és b egyenesek és a c vektor egyértelműen meghatározzák a c egyenes helyzetét: az a egyenes és a c vektor egyértelműen meghatározza az a és c egyeneseket tartalmazó Sa síkot, a b egyenes és a c vektor pedig egyértelműen meghatározza a b és c egyeneseket tartalmazó Sb síkot. Az Sa és Sb síkok különbözőek, mert a és b kitérők, c pedig e két sík metszésvonala. Mivel az ellentétes irányú c irányvektorok ugyanazt a c egyenest határozzák meg, ezért ebben az esetben összesen 4, a feltételeknek megfelelő egyenes létezik.
Összefoglalva tehát απ/4 esetén 0, α>π/4 esetén pedig 4 a két egymásra merőleges kitérő egyenest metsző, mindkettővel α szöget bezáró egyeneseknek a száma.
Megjegyzés. Az, hogy a megfelelő egyenesek száma néggyel osztható, egyszerűen belátható. Ha a és b normáltranzverzálisa az n egyenes, az a és n egyeneseket tartalmazó sík Ma, a b és c egyeneseket tartalmazó sík Mb, c pedig egy a feltételeknek eleget tevő egyenes, akkor c-nek Ma-ra, illetve Mb-re vonatkozó tükörképei is jó egyenesek, mert az a és b egyenesek képei önmaguk és a tükrözés szögtartó. Ezért ha az U pont Ma-ra vonatkozó tükörképe U', a V pont Mb-re vonatkozó tükörképe pedig V' (4. ábra), akkor az UV, UV', U'V és U'V' egyenesek közül bármelyik pontosan akkor tesz eleget a feladat feltételeinek, amikor a három másik.

 

4. ábra