Feladat: B.4475 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baumgartner Róbert 
Füzet: 2014/január, 23 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Térgeometriai bizonyítások, Egyéb poliéderek, Térelemek és részeik
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/október: B.4475

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Legyen K egy ötlapú konvex poliéder. Ha K lapjai közt öt- vagy többoldalú sokszög is előfordulna, akkor K-nak legalább hat lapja lenne. Tehát a lapok közt csak háromszögek és négyszögek vannak. Legyen a háromszöglapok száma h. Ekkor a négyszöglapok száma 5-h. Jelölje e a test éleinek a számát. Minden él pontosan két lapon van rajta, ezért a test éleit laponként összeszámolva az élszám kétszeresét kapjuk, azaz
3h+4(5-h)=2e,vagyish=20-2e.
Tehát h páros szám, és mivel 6-nál kisebb, a lehetséges értékei 0, 2 és 4.
Először megmutatjuk, hogy h=0 nem lehetséges. Ekkor ugyanis K-nak öt darab négyszöglapja lenne. Ha ezek közül valamelyik csúcsban négy találkozna, akkor a négy lap mindegyikének a közös csúcson át 2-2 éle menne, az ezen a csúcson át nem menő összesen 42=8 él mindegyikének illeszkednie kellene a test ötödik négyszöglapjára, ami nem lehetséges. Ha viszont minden csúcsban pontosan három lap találkozna (legalább három lapnak találkoznia kell minden csúcsban), akkor a csúcsok száma (44)/3 lenne, ami nem egész szám.
Ha h=2, akkor minden négyszöglapnak legalább két négyszöglap szomszédja van. Tekintsünk két szomszédos négyszöglapot. Ezekre összesen 6 csúcs illeszkedik. Viszont a testnek összesen legfeljebb (23+34)/3=6 csúcsa van, azaz a testnek nincs további csúcsa. Ez csak úgy lehetséges, ha a két négyszöglap közös élére nem illeszkedő összesen 4 csúcs mindegyike a harmadik négyszöglap csúcsa. Tehát a test háromszöglapjai ,,szemben'' vannak egymással, nincs közös csúcsuk. Ilyen testek léteznek, legegyszerűbb példa az 1. ábrán látható háromszögalapú hasáb.
 


1. és 2. ábra

Végül ha h=4, akkor K-nak egyetlen négyszöglapja van, aminek minden éléhez egy-egy háromszöglap illeszkedik. Ekkor a csúcsok száma legfeljebb
43+143<6,
tehát a háromszöglapoknak egy közös csúcsuk kell, hogy legyen. Ekkor K négyszög alapú gúla (2. ábra).
Meg kell még mutatnunk, hogy mindig létezik olyan sík, amely K egyik csúcsán sem megy át, de mindegyik lapját metszi.
 

 
3. ábra
 

Legyen ABCDK egyik négyszöglapja, CE pedig egy erre nem illeszkedő éle. Vegyünk fel az AB, AD és CE élek belsejében egy-egy X, Y és Z pontot a 3. ábra szerint. Ezek a pontok nyilván nem esnek egy egyenesre és az általuk meghatározott sík nem tartalmazza K-nak egyetlen élét sem. Az XYZ síknak a K poliéder minden lapjával van csúcstól különböző közös pontja, ezért annak mind az 5 lapját metszi.