Feladat: B.4346 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nemecskó István 
Füzet: 2013/február, 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai szerkesztések, Terület, felszín, Párhuzamos szelők tétele és megfordítása
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/március: B.4346

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A feladat során többször kihasználjuk a következőket:
(1)Ha egy ABCD trapéz párhuzamos oldalai AB és CD, átlóinak metszéspontja pedig O, akkor az OBC és OAD háromszögek területe egyenlő.
(2)A háromszög területét felezi a súlyvonal.

A fentiek felhasználásával a sokszög területét felező töröttvonalból szerkesztünk felező egyenest (ábra). A szerkesztés a következő: húzzunk párhuzamost az AD átlóval C-n keresztül (c), az AB oldallal D-n keresztül (d) és a DC oldallal A-n keresztül (a). Legyen rendre E a c és d, valamint F az a és c egyenesek metszéspontja, legyen továbbá I az AD, valamint HCG szakasz felezőpontja. A párhuzamosság miatt a DCE háromszög területe megegyezik az AGF területével.
 

 
 

 

HI szakasz a DAGC trapéznak középvonala, ezért felezi annak területét. A BH súlyvonal pedig a CGB háromszög területét felezi. Próbáljuk meg az IHB töröttvonalat helyettesíteni egy I-n átmenő egyenessel. Ezt a következőképpen tehetjük meg: Húzzunk párhuzamost IB-vel H-n keresztül, messe ez a CB szakaszt L-ben. Az (1) trapéz szabály miatt IL felezi az ABCD négyszög területét. Jelölje az ötszög ötödik csúcsát Z. A ZI súlyvonal nyilván felezi az ADZ háromszög területét. Ezúttal próbáljunk az ABCDZ ötszög területét felező ZIL töröttvonal helyett egy olyan egyenest szerkeszteni, amely felezi az ötszög területét és átmegy Z-n. Ezt az előbbihez hasonlóan tehetjük meg: párhuzamost húzunk az I ponton keresztül ZL-lel, messe ez BC-t a K pontban; ekkor a ZK szakasz felezi az ötszög területét.