Feladat: B.4393 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bősze Zsuzsanna 
Füzet: 2012/május, 286 - 287. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Feladat, Logikai feladatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/november: B.4393

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelöljük a pontokat az 1. ábrán látható módon A,B,...,J-vel. Mivel maga az ABC háromszög szabályos, legalább az egyik csúcsát el kell hagynunk.
 

 

1. ábra
 

A csúcsok szimmetrikus szerepe miatt feltehető, hogy a C csúcsot hagyjuk el. Ha más pontot nem hagynánk el, akkor a megmaradó pontok három olyan szabályos háromszöget alkotnának, melyeknek nincs közös csúcsuk (ADI, EBF és HJG). Tehát e háromszögek közül mindegyiknek legalább egy csúcsát el kell hagynunk ahhoz, hogy a feltételeknek megfelelő ponthalmazt kapjunk. Vagyis legalább 1+3=4 pontot el kell hagynunk, azaz legfeljebb 10-4=6 pontot tarthatunk meg.
 


 

2. ábra
 

Megmutatjuk, hogy ezt meg is tudjuk tenni. Hagyjuk el a C, D, E és J pontokat. Ekkor a maradék hat pont közül három-három kollineáris (2. ábra). Ha közülük valamelyik három szabályos háromszöget alkotna, akkor annak két csúcsáról (ismét a pontok szimmetrikus szerepe miatt) feltehetnénk, hogy az {A,I,H} ponthalmazba tartozik. Viszont ha egy szabályos háromszög egyik oldala AI, AH vagy IH, akkor harmadik csúcsa a vizsgált pontok közül rendre csak D, E, illetve J lehetne, de ezeket a pontokat mind elhagytuk.

Tehát legfeljebb hat pontot tarthatunk meg a tízből úgy, hogy közülük semelyik három ne alkosson szabályos háromszöget.
 
Megjegyzés. Megmutatható, hogy ha hat pontot megtartunk, akkor azok közül csak akkor nem választhatók ki egy szabályos háromszög csúcsai, ha a pontok a 2. ábrán látható módon helyezkednek el, azaz közülük három-három az eredeti szabályos háromszög egy-egy oldalán van és különbözik e két oldal metszéspontjától.