Feladat: B.4351 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Perjési Gábor ,  Sieben Bertilla 
Füzet: 2012/január, 16 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Részhalmazok, Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/március: B.4351

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A halmaz elemei legyenek p1,...,pn, a kiválasztott részhalmazok pedig L1,...,Lm. Ha valamelyik pi csak egyetlen Lj-ben szerepel, akkor a feltételek szerint abban a részhalmazban az összes elemnek szerepelnie kell, további részhalmaz pedig nem lehet kiválasztva, vagyis ekkor m=1. Tegyük fel tehát, hogy minden pi legalább két Lj-ben szerepel.

 

1. ábra
 

Minden pi elemhez rendeljünk hozzá egy m tagú vi=(v1i,v2i,...,vmi) számsorozatot, amelynek j-edik tagja 1, ha piLj, egyébként pedig 0. Ha x=(x1,...,xm) és y=(y1,...,ym) két m-tagú valós számsorozat, α pedig tetszőleges valós szám, akkor legyen
x+y=(x1+y1,...,xm+ym),αx=(αx1,...,αxm),x,y=x1y1+...+xmym.
Ezek a műveletek a térbeli vektorok összeadásának, számmal való szorzásának és skaláris szorzatának természetes általánosításai. Könnyen meggondolható, hogy az összeadás kommutativitásán és asszociativitásán túl még a következő, a vektorműveleteknél megszokott azonosságok is érvényesek:
x,y=y,x,αx,y=αx,y,x+y,z=x,z+y,z.
Mivel a feladat feltétele szerint bármely két különböző elem pontosan egy kiválasztott részhalmazban szerepel együtt, azért ij esetén vi,vj=1. Feltevésünk szerint pedig minden kiválasztott részhalmaz legalább két elemű, tehát minden i-re a vji számok közt legalább kettő darab 1-es szerepel, azaz vi,vi2.
Ezek alapján, ha α1,...,αn olyan valós számok, melyekre α1v1+...+αnvn=0=(0,...,0), akkor
0=0,0=i=1nαivi,i=1nαivi=i=1nαi2vi,vi+21i<jnαiαjvi,vj==i=1nαi2(vi,vi-1)+(i=1nαi2+21i<jnαiαj)==i=1nαi2(vi,vi-1)+(i=1nαi)2,
ami vi,vi-1>0 miatt csak úgy teljesülhet, ha α1=...=αn=0.
Az α1v1+...+αnvn=0 feltétel tagonként egy-egy lineáris egyenletet jelent az α1,...,αn ismeretlenekre nézve:
α1v11+α2v12...+αnv1n=0,α1v21+α2v22...+αnv2n=0,α1vm1+α2vm2...+αnvmn=0.
Ennek az m darab egyenletből álló egyenletrendszernek tehát csak egyetlen megoldása van, mégpedig az α1=...=αn=0.
Megmutatjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha mn. Valóban, ha m<n lenne, vagyis az egyenletek száma kisebb lenne az ismeretlenek számánál, akkor az egyenletrendszernek végtelen sok megoldása lenne. Ekkor ugyanis így okoskodhatnánk: ha αn minden egyenletben 0 együtthatóval szerepel, akkor értékét tetszőlegesen megválaszthatjuk. Ha valamelyik egyenletben nem 0 az együtthatója, akkor abból az egyenletből αn kifejezhető a többi ismeretlen segítségével. Ezt a többi egyenletbe beírva kapunk egy m-1 egyenletből álló, n-1 ismeretlent tartalmazó lineáris egyenletrendszert, ahol az egyenlőségek jobb oldalán ismét csak 0-k állnak. Ezt ismételgetve végül az egyenletrendszert egyetlen egyenletre redukálhatjuk, amelyben legalább két ismeretlen szerepel, ennek viszont nyilván végtelen sok megoldása van.

II. megoldás. Jelöljük halmazunkat P-vel, a kiválasztott részhalmazok halmazát pedig L -lel. Feladatunk valójában a véges geometriák témakörébe tartozik, ezért az ott szokásos elnevezéseket fogjuk használni. A továbbiakban P elemeit pontoknak, L elemeit pedig egyeneseknek nevezzük. Ha feltesszük, hogy L legalább kételemű, akkor a (P,L) párra teljesülnek a következők:
(i)bármely két különböző ponthoz pontosan egy olyan egyenes van, amely őket tartalmazza,
(ii)minden egyenes legalább két pontot tartalmaz,
(iii)legalább két egyenes van.


 

2. ábra
 

Az ilyen struktúrát lineáris térnek nevezik. Feladatunk tehát annak belátása, hogy bármely lineáris térben az egyenesek száma legalább annyi, mint a pontok száma. (Ez a lineáris terekre vonatkozó alapvető egyenlőtlenség, melyet De Bruijn‐Erdős egyenlőtlenségnek neveznek, mivel az első bizonyítások e két matematikustól származnak. Az itt közölt bizonyítás megtalálható Kiss Gy. ‐ Szőnyi T.: Véges geometriák című könyvében.)
A továbbiakban tegyük fel, hogy P={p1,p2,...,pn}, L={L1,L2,...,Lm} és jelölje nipi ponton átmenő egyenesek számát i=1,2,...,n esetén, j=1,2,...,m esetén pedig mj az Lj elemszámát, azaz a j-edik egyenesre illeszkedő pontok számát.
Ezekre az értékekre egyszerű leszámlálás segítségével felírhatunk három egyenlőséget. Ha az illeszkedő pont‐egyenes párokat először úgy számoljuk össze, hogy megnézzük, hogy egy rögzített ponton hány egyenes megy át, másodjára pedig úgy, hogy megszámoljuk, hogy egy rögzített egyenesre hány pont illeszkedik, akkor a kétféle leszámlálás eredményének meg kell egyeznie, ezért
i=1nni=j=1mmj.(1)
Ugyanilyen módszerrel kétféleképpen leszámolva az illeszkedő pontpár‐egyenes rendezett hármasokat, felhasználva, hogy két különböző pontnak egyértelműen létezik összekötő egyenese, a következő egyenlőséget kapjuk:
n(n-1)=j=1mmj(mj-1).(2)
Ha pedig egy pi pontot fixálunk és az (1) egyenlőséget csak az azon átmenő egyenesekre alkalmazzuk, akkor az
n-1=pLjL(mj-1)(3)
egyenlőséghez jutunk. Ez szemléletesen azt tükrözi, hogy a pi pont minden további ponttal egy egyértelmű egyenessel van összekötve.
Ha m>n, akkor készen vagyunk. Tegyük fel, hogy mn. Azt kell belátnunk, hogy ekkor itt egyenlőség áll fenn. Először megmutatjuk, hogy ha a pi pont nincs rajta az Lj egyenesen, akkor nimj, és egyenlőség pontosan akkor áll, ha minden pi-n átmenő egyenes metszi Lj-t. Ez abból következik, hogy pi-t össze tudjuk kötni Lj minden pontjával, s az így kapott mj darab egyenes páronként különböző lesz, mert két különböző pontnak egyértelműen létezik összekötő egyenese. Ha egyenlőség áll, akkor pedig pi-n át nem is megy több egyenes.
Mivel nm és nimj minden nem-illeszkedő (pi,Lj) pont‐egyenes párra, így ni(n-mj)mj(m-ni), azaz
nim-nimjn-mj
teljesül minden nem-illeszkedő (pi,Lj) pont‐egyenes párra. Adjuk össze ezeket az egyenlőtlenségeket minden ilyen párra. Ha a bal oldalakat pontról pontra összeadjuk, akkor a következőt kapjuk:
piLjnim-ni=i=1nj:piLjnim-ni=p=1nni,(4)
mivel minden pi ponthoz pontosan m-ni olyan egyenes található, amely őt nem tartalmazza. Hasonlóan, ha a jobb oldalakat egyenesről egyenesre adjuk össze, akkor azt kapjuk, hogy
i:piLjmjn-mj=j=1mmj.
Vagyis a (4) egyenlőtlenség miatt
i=1nnij=1mmj,
itt viszont az (1) egyenlőség miatt egyenlőségnek kell fennállnia. Ez viszont csak úgy lehet, ha m=n, ami éppen a bizonyítandó állítás.
 
Megjegyzés. Ha az egyenlőség esetét tovább vizsgáljuk, akkor azt kapjuk, hogy valamennyi (pi,Lj) nem-illeszkedő pont‐egyenes párra az ni=mj egyenlőségnek is teljesülni kell. Ez azt jelenti, hogy m=n esetén a lineáris tér bármely két egyenese metszi egymást. Ha van olyan egyenes, amely két pontból áll, akkor nem nehéz belátni, hogy a lineáris terünk csak az 1. ábrán látható lehet. Itt Li={pi,pn} ha 1i<n, és Ln={p1,p2,...,pn-1}. Ha viszont minden egyenes legalább három pontból áll, akkor struktúránk ún. véges projektív sík lesz. Erre a legegyszerűbb példa a 2. ábrán látható Fano-sík. Ebben az esetben P={A,B,C,D,E,F,G}, az egyenesek pedig {A,B,D}, {B,C,E}, {C,D,F}, {D,E,G}, {E,F,A}, {F,G,B} és {G,A,C}.