Feladat: B.4313 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Czipó Bence 
Füzet: 2011/április, 224 - 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Logikai feladatok, Esetvizsgálat, Kombinatorikus geometria síkban
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/december: B.4313

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Mivel mindenki kap legalább egy darab csokoládét és A kevesebbet kap mint B, aki kevesebbet kap mint C, ..., aki kevesebbet kap mint F, legalább 1+2+3+4+5+6=21 csokit osztottak szét. Nevezzük ezt minimum elosztásnak. Ezt minden elosztásnál meg kell kapniuk, ezért osszunk szét még n-21 darab csokit úgy, hogy a feladat feltételei teljesüljenek.
A plusz csokik (minimumon felüliek) elosztásánál figyelembe kell venni, hogy ha valaki kap valahány plusz csokit akkor az ABC rendben utána következő emberek mindegyike legalább annyi csokit kap. Azt az n számot keressük, aminél nem találunk egy olyan embert sem a társaságban, aki pontosan tudná, hogy a többi tag hány csokit kapott.
Ha n=22 csokit osztunk szét, akkor a fentiek szerint csak F kaphatja a plusz egy csokit.
Ha 23-at osztunk szét, akkor két plusz csokit kell elosztani. A lehetséges elosztásokat foglaljuk táblázatba:
EF0211
Mindkét esetben E és F is tudja az elosztást.
n=24: Ebben az esetben már 3 plusz csoki van, amiből csak D, E és F kaphat. A lehetséges elosztásokat foglaljuk táblázatba:
DEF111012003
Mindhárom esetben F tudja az elosztást.
n=25: Ebben az esetben 4 plusz csoki kerül a minimumon felül kiosztásra. Ekkor már C is kaphat, ám az előzőekhez hasonló okból A és B még mindig nem. A lehetséges elosztásokat foglaljuk itt is táblázatba:
CDEF11110112001300220004
Ha C kap plusz csokit, akkor egyértelműen tudja, hogy az utána levők mind kaptak, és ezt bemondja. Ha C nem szólal meg, akkor a többiek tudják, hogy nem kapott plusz csokit. Ebben az esetben, ha D kap plusz csokit, akkor D szólal meg, a többi esetben pedig F tudja az elosztást.
Ezzel beláttuk, hogy legfeljebb n=25 csoki esetében még el tudják dönteni, kinél hány csoki van. 26 esetén azonban már nem, például az 1-2-3-4-7-9 leosztás esetén bármelyik tag szemszögéből végiggondolva több leosztás is szóba jöhet.
Tehát n=26 a feladatnak megfelelő legkisebb érték.