Feladat: B.4294 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szécsényi Andrea 
Füzet: 2011/április, 221 - 222. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Vetítések, Szabályos sokszög alapú egyéb hasábok, Térelemek és részeik
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/október: B.4294

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Először megmutatjuk, hogy egyetlen sík sem metszheti a hasábnak több, mint 12 élét. A hasáb minden lapja konvex sokszög, amit bármely egyenes, s így a lap síkjának és egy azzal nem párhuzamos síknak a metszésvonala vagy elkerül, vagy egy pontban metsz, vagy egy szakaszban metsz. Vagyis egy, a hasáb lapsíkjaitól különböző sík a hasáb bármely oldalának legfeljebb két élét metszi. A hasábnak 12 lapja van és minden élen lévő metszéspont pontosan az adott élben találkozó két laphoz tartozik, ezért a metszéspontok maximális száma 1222=12.
 
 

Megmutatjuk, hogy van olyan sík, amely a hasábnak pontosan 12 élét metszi. Legyen az alaplap az A1A2...A10, a fedőlap pedig a B1B2...B10 sokszög, ahol a hasáb oldalélei az A1B1,...,A10B10 szakaszok. Legyen az A1A2 és A2A3 élek felezőpontja C és D, a B6B7 és B7B8 élek felezőpontja pedig E és F. Ekkor CD párhuzamos A1A3-al, ami a szabályos tízszög tulajdonságai miatt párhuzamos B6B8-cal, utóbbi pedig EF-fel párhuzamos. Ezért a C, D, E, F pontok egy S síkra illeszkednek. Ez a sík metszi a hasáb összes oldalélét is az A2B2 és az A7B7 élek kivételével, mert A2 kivételével az alaplap miden csúcsa S alatt, B7 kivételével pedig a fedőlap minden csúcsa S felett helyezkedik el. Tehát S a hasábnak összesen 4+8=12 élét metszi.
 
Megjegyzés. Ha az ,,éleket metsző'' sík helyett olyan síkot keresünk, amelynek sok ,,éllel van közös pontja'', akkor a hasáb alaplapjainak síkjai szolgáltatják a legtöbb közös pontot, 20-at.