Feladat: B.4279 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston Péter ,  Ágoston Tamás ,  Bősze Zsuzsanna ,  Böőr Katalin ,  Csere Kálmán ,  Damásdi Gábor ,  Dolgos Tamás ,  Dunay Luca ,  Éles András ,  Énekes Péter ,  Gyarmati Máté ,  Hegedűs Csaba ,  Herczeg József ,  Janzer Olivér ,  Keresztfalvi Tibor ,  Márkus Bence ,  Medek Ákos ,  Mészáros András ,  Nagy Róbert ,  Sieben Bertilla ,  Strenner Péter ,  Szabó Attila ,  Weimann Richárd 
Füzet: 2011/április, 213 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Tetraéderek, Térfogat, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/május: B.4279

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Az ABCD tetraéder egy P belső pontjának a lapoktól vett távolságait jelölje rendre ma, mb, mc és md, az egyes lapok területét pedig ta, tb, tc és td. Ekkor az ABCD tetraéder térfogata megegyezik a PBCD, PACD, PABD és PABC tetraéderek térfogatának összegével, vagyis
VABCD=mata3+mbtb3+mctc3+mdtd3
P-től független állandó. Amennyiben mind a négy lap területe egyenlő, s e közös területet t jelöli, akkor ebből azt kapjuk, hogy
ma+mb+mc+md=3VABCDt.
Tehát minden olyan tetraéderre, amelynek lapjai egyenlő területűek, teljesül, hogy bármely belső pontjának az oldallapoktól vett távolságösszege állandó.
Ilyen tetraédereket könnyen megadhatunk.1Vagyis a feladat kérdésére a válasz: az állítás nem igaz.

0

1. ábra


2. ábra

 
II. megoldás. Vegyünk egy megfelelő tetraédert. Ennek lapjainak területe legyen t1, t2, t3 és t4. Vegyünk két benne lévő pontot, ezeknek a lapoktól mért távolsága legyen d1, d2, d3 és d4, illetve c1, c2, c3 és c4.
Bontsuk fel a tetraédert a pontok mentén kisebb tetraéderekre, ekkor a térfogat nem változik:
d1t1+d2t2+d3t3+d4t4=c1t1+c2t2+c3t3+c4t4.
Egyszerűsítsük le a problémát. Legyenek a tetraéder alaplapjai egyenlő nagyságúak:
(d1+d2+d3+d4)t=(c1+c2+c3+c4)t,d1+d2+d3+d4=c1+c2+c3+c4.
Ha az alaplapok egyenlő nagyságúak, akkor bármely belső pontnak a lapoktól mért távolságösszege egyenlő. Keressünk azonos területű lapokból álló tetraédereket.
Vegyünk egy tetszőleges háromszöget, rajzoljuk meg a középvonalait, és hajtsuk fel azokat a háromszögeket, melyeknek oldalai közül kettő érintkezik a háromszög eredeti oldalával, a harmadik pedig a háromszög egy középvonala (2. ábra). A felhajtott háromszögek és a megmaradt alap egy tetraédert határoznak meg. Minden lap egybevágó, tehát területük megegyezik. Ezzel a feladat alapállítása nem igaz, mivel találtunk egy ellenpéldát.
 
 Gyarmati Máté(Pécs, Leőwey Klára G., 10. évf.)
 
Megjegyzés. Megmutatható, hogy ha egy tetraéder lapjai egyenlő területűek, akkor a lapok egybevágóak is. Ebből az is következik, hogy a tetraédert a megoldásban leírt módon kaphatjuk meg valamely téglatestből (vagyis a tetraéder bennfoglaló paralelepipedonja téglatest). Ennek bizonyítása megtalálható például Reiman I.: Fejezetek az elemi geometriából című gimnáziumi tankönyvének 9. fejezetében.


0
 
1Ha például a lapok egybevágóak, akkor nyilván teljesítik a feltételt. Legyen ABCDEFGH egy téglatest, aminek AC és FH két párhuzamos lapon lévő, egy egymással nem párhuzamos lapátlója. Ekkor, ha a téglatest egy csúcsban találkozó három lapja átlóinak hossza e, f és g, akkor az ACFH tetraéder minden lapjának pontosan egy e, egy f és egy g hosszúságú éle van. Ha a téglatest nem kocka, akkor lapátlói közt vannak különböző hosszúságúak, ezért ekkor az ACFH tetraéder nem szabályos.