Feladat: B.4274 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Győrfi Mónika 
Füzet: 2011/április, 212 - 213. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Terület, felszín, Párhuzamos szelők tétele és megfordítása
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/május: B.4274

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelöljük a paralelogramma csúcsait A, B, C, D-vel ‐ úgy választva a betűzést, hogy AB=CD=a és AD=BC=b teljesüljön. A szomszédos szögfelezők metszéspontjai legyenek P, Q, R és S, a szögfelezőknek a paralelogramma határával való, a csúcsoktól különböző metszéspontjai pedig K, L, M és N. Az a<b<2a feltételből következik, hogy a pontok sorrendje az ábrán láthatónak megfelelő.
Mivel a paralelogramma szomszédos szögeinek összege 180, a szomszédos csúcsokból induló szögfelezők merőlegesek egymásra. Tehát a PQRS négyszög téglalap. mert minden szöge derékszög. A BM és AL szögfelezők merőlegességéből az is következik, hogy az ABL háromszög egyenlő szárú, a=AB=BL.
 
 

Ugyanígy kapjuk, hogy a CDN háromszög is egyenlő szárú. Ezért a P és R pontok rajta vannak az AD és BC egyenesek középpárhuzamosán, s ugyanígy láthatjuk be azt is, hogy a QS egyenes pedig AB és CD középpárhuzamosa. Ha a PR egyenesnek a paralelogramma másik két oldalával való metszéspontját az ábra szerint E és F jelöli, akkor EP az ABL, RF pedig a CDN háromszög középvonala. Vagyis
EP=BL2=a2=ND2=RF,
amiből kapjuk, hogy a PQRS téglalap átlóinak hossza
PR=EF-(EP+RF)=b-a.

A PQRS átlói által bezárt szög megegyezik a paralelogramma ABC=α szögével, ezért az ismert területképletek alapján a paralelogramma, illetve a téglalap területe:
TABCD=ABBCsinα=absinα,
illetve
TPQRS=PRQSsinα2=(b-a)2sinα2.
A paralelogramma egységnyi területű, ezért a keresett terület
TPQRS=TPQRSTABCD=(b-a)22ab.