Feladat: B.4271 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston Tamás ,  Cséke Balázs ,  Weisz Gellért 
Füzet: 2011/február, 86 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Polinomok, Indirekt bizonyítási mód
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/április: B.4271

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzés. Tegyük föl, hogy létezik ilyen 2n-edfokú f polinom. Elsőként azt igazoljuk, hogy a polinom minden együtthatója racionális szám (az f feltételezett tulajdonságából itt csupán arra lesz szükség, hogy a polinom minden racionális helyen racionális értéket vesz föl). Ehhez egyrészt megmutatjuk, hogy egy legfeljebb n-edfokú polinomot egyértelműen meghatároz n+1 különböző helyen fölvett értéke. Valóban, ha f1 és f2 foka legfeljebb n, és például f1(1)=f2(1), f1(2)=f2(2), ..., f1(n+1)=f2(n+1), akkor az ugyancsak legfeljebb n-edfokú f1-f2 polinomnak létezik legalább n+1 különböző gyöke: 1,2,...,n+1. Ez csak úgy lehetséges, hogy f1-f2 a nullapolinom, vagyis f1=f2.
Tekintsük másrészt (minden 1jn+1-re) az n-edfokú

j=(x-1)(x-2)...(x-(j-1))(x-(j+1))...(x-(n+1))(j-1)(j-2)...(j-(j-1))(j-(j+1))...(j-(n+1))
polinomokat. Ezek együtthatói racionális számok, és minden 1kn+1-re
j(k)={1,ha  k=j,0,ha  kj.
Ebből könnyen látható, hogy az ugyancsak racionális együtthatós és legfeljebb n-edfokú f*=f(1)1+f(2)2+...+f(n+1)n+1 polinom az 1,2,...,n+1 helyeken rendre ugyanazokat az értékeket veszi föl, mint f, ezért a fentiek értelmében f*=f.
Másodjára azt mutatjuk meg, hogy ha létezik a feladat követelményeit kielégítő polinom, akkor olyan polinom is található erre a célra, amelynek együtthatói egész számok. Jelölje ugyanis t az előbbi f polinom együtthatóiban a nevezők legkisebb közös többszörösét, ekkor f helyett tf ugyanúgy megfelelő, és egészek az együtthatói.

 
I. megoldás. Ha f egy megfelelő, egész együtthatós polinom, akkor f+c is megfelelő, bármilyen c racionális szám választása mellett. Ennek alapján feltehetjük, hogy
f=anxn+an-1xn-1+...+a1x
olyan, a feladat feltételeit kielégítő, egész együtthatós polinom, amelynek a konstans tagja nulla. Mivel a racionális helyeken f minden racionális értéket felvesz, speciálisan minden p prímhez létezik olyan sptp ‐ egyszerűsített törtként felírt ‐ racionális szám, amelyre f(sptp)=p. Itt mindkét oldalt tpn-nel megszorozva, majd rendezve:
anspn+an-1spn-1tp+...+a1sptpn-1=ptpn.
A bal oldalon minden tag osztható sp-vel, ezért sp osztója ptpn-nek is; azonban (a tört egyszerűsített alakja miatt) sp relatív prím tp-hez, így tpn-hez is, következésképpen sp osztója p-nek.
Hasonlóan kapjuk, az iménti egyenlőség
-anspn=an-1spn-1tp+...+a1sptpn-1-ptpn
alakba történő átrendezésével, hogy anspn osztható tp-vel, ezért an is osztható tp-vel. Mindez azt jelenti, hogy
sptp=pvpvagysptp=1vp,
ahol vp az an főegyüttható valamelyik (pozitív vagy negatív) osztója. Az ilyen 1vp számok csak véges sokan vannak, a p prímek száma viszont végtelen, ezért végtelen sok p prímre az első eset következik be: f(pvp)=p, azaz (felhasználva, hogy f=xg, alkalmas g polinommal)
pvpg(pvp)=p.

Innen g(pvp)=vp, végtelen sok p prímre. Mint láttuk, itt pvp végtelen sok, vp pedig véges sok számot jelent, így van olyan racionális (vp) érték, amelyet g végtelen sokszor felvesz. Ebből következik, hogy g konstans polinom, akkor viszont f=xg elsőfokú, ami ellentmondás. Tehát nem létezik a feladat követelményeit kielégítő polinom.
 
II. megoldás. A feladat feltétele és az elöljáróban bizonyítottak szerint van olyan legalább másodfokú, egész együtthatós f polinom, hogy az f(x)=a egyenletnek minden a racionális számra van racionális megoldása ‐ vagyis a h=f-a polinomnak minden a racionális számra van racionális gyöke. Legyen a=1/p, ahol p olyan prímszám, amivel az f polinom an főegyütthatója nem osztható. Tekintsük a ph=pf-1 egész együtthatós polinomot, ennek tehát létezik racionális gyöke. Ugyanakkor itt a konstans tag nem osztható p-vel, a többi együttható viszont osztható vele, a pan főegyüttható pedig nem osztható p2-tel (hiszen an nem osztható p-vel); vagyis erre a polinomra teljesül a Schönemann‐Eisenstein-kritérium ,,fordított'' változata. Az erről szóló nevezetes tétel szerint ph (és ezzel ekvivalens módon h) nem bontható fel két racionális együtthatós, nem konstans polinom szorzatára. Ez viszont ellentmond annak, hogy a polinomnak van racionális gyöke ‐ h(r)=0 ugyanis éppen azt jelenti, hogy x-r kiemelhető h-ból. Mivel pedig f, és így h is legalább másodfokú, a h=(x-r)g felbontásban egyik tényező sem konstans. A kapott ellentmondás szerint nem létezik a keresett polinom.
 
III. megoldás. Legyen ismét f=anxn+...+a1x+a0 egy keresett, egész együtthatós polinom; nyilván feltehető, hogy a főegyütthatója, an pozitív. Ekkor f végtelenben vett határértéke +, a --ben pedig -, hiszen egyébként alulról korlátos lenne, és úgy nem vehetne föl minden racionális értéket. Így létezik olyan (pozitív) c korlát, hogy (c,+)-en az f függvény szigorúan monoton nő, és minden a<c-re f(c)>f(a). Ezekből következik, hogy ha c<m<k, akkor f(m) és f(k) közötti értékeket csak m és k között vehet fel az f. Így, mivel k>c,
f(k+1)-f(k)==an((k+1)n-kn)+an-1((k+1)n-1-kn-1)+...+a1((k+1)-k)==an(nkn-1+(n2)kn-2+...+1)++an-1((n-1)kn-2+(n-12)kn-3+...+1)+...+a1==nankn-1+cn-2kn-2+...+c1k+c0,
alkalmas, csak az ai együtthatóktól és n-től függő cj konstansokkal. Ezért
f(k+1)-f(k)=kn-1(nan+cn-2k+...+c1kn-2+c0kn-1).
Az első tényező +-ben vett határértéke +, a másodiké nan, így f(k+1)-f(k) a +-hez tart. Ebből következik, hogy tetszőlegesen sok egész szám esik f(k+1) és f(k) közé, ha k elég nagy, és ezeket az egész értékeket az f-nek k+1 és k közé eső racionális helyeken kell felvennie.
Utóbbiak általános alakja k+st=kt+st, ahol 0<s<t, és az s,t egészek egymáshoz relatív prímek.
Ha f(k)<q<f(k+1), q egész, és f(kt+st)=q, akkor
an(kt+st)n+an-1(kt+st)n-1+...+a1(kt+st)+a0=q,an(kt+s)n+an-1(kt+s)n-1t+...+a1(kt+s)tn-1+a0tn=qtn,-an(kt+s)n=an-1(kt+s)n-1t+...+a1(kt+s)tn-1+a0tn-qtn,


így an(kt+s)n osztható t-vel. Mivel s és t egymáshoz relatív prímek, azért kt+s és t is relatív prímek egymáshoz, tehát az an is osztható t-vel. Ez véges sok (legfeljebb an darab) értéket enged meg t-nek, akkor viszont (0<s<t miatt) s, és így a szóbajövő k+st=kt+st helyek száma is korlátozott ‐ mondjuk, legfeljebb M. Ha k olyan nagy, hogy M-nél több egész szám esik f(k+1) és f(k) közé, akkor ellentmondást kapunk, tehát a kívánt polinom nem létezik.
 
Megjegyzés. Mind a három ismertetett megoldás a feltételezett polinomról csupán azt használja ki, hogy minden racionális értéket fölvesz racionális helyen; már ilyen polinom sem létezik tehát.