Feladat: B.4269 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston Tamás ,  Damásdi Gábor ,  Éles András ,  Janzen Olivér ,  Mester Márton ,  Nagy Balázs ,  Nagy Róbert ,  Perjési Gábor ,  Strenner Péter ,  Szabó Attila ,  Weisz Gellért ,  Weisz Ágoston 
Füzet: 2011/január, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai szerkesztések, Beírt kör, Mértani középtételek derékszögű háromszögekben, Háromszögek hasonlósága
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/április: B.4269

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Tekintsük a feladatot megoldottnak. Az 1. ábra jelöléseinek megfelelően legyen az ABC szögfelezőinek metszéspontja O, az APC háromszög beírt körének középpontja O1, a BPC háromszög beírt köréé pedig O2. Legyen az APC háromszögbe írt körnek az AB oldallal való érintési pontja T1, a BPC háromszögbe írt körnek pedig ugyancsak az AB oldallal való érintési pontja T2. Így a közös szögfelezők miatt O1 rajta van az AO, O2 pedig a BO szakaszon. Mivel a két beírt kör sugara egyenlő, O1T1=O2T2, tehát O1T1O2T2 téglalap, így O1O2 párhuzamos AB-vel. Mivel O1C és O2C szögfelezők,

O1CO2=O1CP+PCO2=12(ACP+PCB)=12ACB.

 
 

1. ábra
 

Így, ha ACB=γ, akkor O1CO2=γ2.
A CP felezi az O1O2 szakaszt az F pontban, hiszen ha E és G az egyenlő sugarú körök érintési pontjai a CP-n, akkor O1EFO2GF.
Mivel O1O2 párhuzamos AB-vel, az OAB és OO1O2 háromszögek hasonlóak. Van közös csúcsuk, O és két közös oldalegyenesük, tehát létezik olyan O középpontú nagyítás, amely az OO1O2 háromszöget pontosan OAB-be nagyítja.
Vizsgáljuk meg, hova vinné ez a nagyítás C-t. Mivel C-ből γ2 szögben látszik O1O2, így olyan pontba kerülne, ahonnan γ2 szögben látszik az AB oldal. Azt is tudjuk, hogy rajta maradna a C-n átmenő szögfelezőn, mivel C is és O is rajta van (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Ez a C' pont megszerkeszthető a P, O1, O2 pontok ismerete nélkül is. Tehát megkaphatjuk a nagyítás arányát. Ha megvan az arány, könnyen szerkeszthetjük a P pontot.
A szerkesztés menete: Megszerkesztjük a háromszög szögfelezőit. Az AB szakasz fölé γ2-vel látókörívet szerkesztünk. Az OC félegyenes a látókörívet a C' pontban metszi.
Ezután az O középpontú, λ=OCOC' arányú kicsinyítéssel megkapjuk az O1 és O2 pontokat.
Az O1O2 szakaszt megfelezve, a felezőpont legyen F. Az OF egyenes kimetszi az AB szakaszból a keresett P pontot.
Diszkusszió: Ha az O1 pont az O pontból indulva végighalad az OA szakaszon, miközben az O1O2 egyenes végig párhuzamos az AB-vel, az O1CO2 nagysága szigorúan monoton növekszik nullától γ-ig. Így a γ2 értéket az O1O2 szakasznak csak egyetlen helyzetében veszi fel. Ilyenkor a P pont mindig szerkeszthető, így minden háromszög esetében pontosan egy ilyen pont van.