Feladat: B.4264 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Uray Marcell János ,  Zsakó András 
Füzet: 2011/január, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Középponti és kerületi szögek, Húrnégyszögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/április: B.4264

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mivel a háromszög C csúcsánál lévő szög 120, a kerületi szögek tétele alapján az F pontból az AB szakasz 120-os szögben látszik. Ennek a szögnek a szögfelezőjén van rajta az O pont, mivel F az AB ív felezőpontja, ezért AFO=OFB=60. Az AFO és OFB háromszögek egyenlő szárúak és van 60-os szögük, ezért szabályosak, tehát AF=FB=r.
Az MTACTB négyszög húrnégyszög, mert két szemközti szöge derékszög (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

A húrnégyszögek tétele alapján AMB+TACTB=180. Az utóbbi megegyezik ACB=120-kal, mivel csúcsszögek, ezért AMB=60. Ugyanakkor AOB=260=120, ezért az AMBO négyszög is húrnégyszög. Az AOB háromszög körülírt körének középpontja F, mert FA=FO=FB=r.
Mivel AMBO húrnégyszög, az M pont rajta van az AOB háromszög körülírt körén, amiből következik, hogy MF=FO=r, és ezt kellett bizonyítani.
 
II. megoldás. Mivel M a magasságpont és O az ABC háromszög köré írt kör középpontja, tudjuk, hogy OM=OA+OB+OC.
Vegyük észre, hogy az OAFB négyszög rombusz, ugyanis a háromszögben a C csúcsnál lévő szög 120, így AOB is 120, mert a C pontból az AFB ív kiegészítő ívét látjuk 120 alatt, így az a középpontból 2120=240 alatt látszik, vagyis AOB=360-240=120, és F-ből az AB húr ugyanakkora szög alatt látszik, mint C-ből. Ebből következik, hogy OAF és OFB egyenlő oldalú háromszögek.
 
 

2. ábra
 

Ha az OAFB négyszög rombusz, akkor paralelogramma is, így OA+OB=OF. A 2. ábráról látható, hogy OM=OF+FM, így
OM=OA+OB+OC=OF+OC=OF+FM,
amiből következik, hogy OC=FM. Mivel OF hossza egyenlő a kör sugarával, az OF távolság egyenlő az OC távolsággal, vagyis OF=FM.