Feladat: C.1116 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gema Barnabás 
Füzet: 2013/március, 151. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): C gyakorlat, Terület, felszín, Középvonal, Négyszögek geometriája
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/március: C.1116

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Először bizonyítsuk be, hogy egy konvex négyszöget a két középvonala olyan négyszögekre oszt, melyek közül a két-két szemközti területének összege egyenlő. Tekintsünk egy konvex négyszöget és húzzuk be a középvonalait, valamint a középvonalak metszéspontját a csúcsokkal összekötő szakaszokat.
 
 

Az F3 pont a DC szakasz felezőpontja, ezért DF3=F3C. A DF3K és F3CK háromszögek K csúccsal szemközti oldalai egy egyenesre esnek és egyenlő hosszúak, és K csúcsuk egybeesik (ezért a magasságuk egyenlő), így területük egyenlő. Ugyanez elmondható a DF4K és az F4KA; az AKF1 és az F1KB, valamint az F2KB és az F2KC háromszögekről is. Így a következőket kapjuk: TDF3K=TF3CK, TDF4K=TF4KA, TF1KB=TAKF1, TF2KB=TF2KC. Összeadva:
 


TDF3K+TDF4K+TF1KB+TF2KB=TF3CK+TF4KA+TAKF1+TF2KC,TDF3KF4+TKF1BF2=TF4AF1K+TKF2CF3,


és ezt akartuk belátni.
 
 

Most tekintsük a teljes sakktáblát. Ismeretes, hogy a konvex négyszögek középvonalai (az ábrán FI és KH) felezik egymást. Vagyis az O pont az FI és a KH szakasznak is felezőpontja. Tekintsük az AFID négyszöget. Ennek KO az egyik, EJ pedig a másik középvonala. Mivel a középvonalak felezik egymást, a P pont a KO és az EJ szakasznak is felezőpontja. Hasonló okokból az N pont az FO és az LG szakaszok közös felezőpontja. Ebből pedig következik, hogy az AFOK négyszögben az M pont lesz az LN és a PE szakaszok felezőpontja, hiszen azok a négyszög középvonalai.
Hasonló gondolatmenetek egymás utáni alkalmazásával megkapjuk, hogy az összes belső osztópont nyolcadolópont. Ez pedig azt jelenti, hogy például az AFOK négyszögben a 2×2-es sakktáblácskák is a középvonalaik mentén lettek felosztva, tehát a felosztásukkor keletkezett szemközti negyedeik, azaz a fehér és fekete negyedek területének összege egyenlő.
Mivel a nagy sakktábla 16 ilyen kis táblácskából épül fel és ezekben a fekete és fehér négyszögek területe megegyezik, azért ez igaz a nagy sakktáblára is.
Ezzel az állítást bebizonyítottuk.