Feladat: B.4350 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston Péter ,  Homonnay Bálint ,  Strenner Péter ,  Szabó Attila ,  Viharos Andor 
Füzet: 2011/december, 537 - 539. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tetraéderek, Feladat, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/március: B.4350

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Megmutatjuk, hogy a feltételből nem következik a tetraéder szabályossága. Egy konkrét ellenpélda helyett azt látjuk be, hogy a feladatban szereplő egyenlőtlenség minden egyenlő oldalú tetraéderre tejesül. Egy tetraédert egyenlő oldalúnak nevezünk, ha lapjai egybevágó háromszögek. Ilyen tetraédert alkot bármely téglatest két szemközti lapján lévő két nem párhuzamos lapátlójának négy végpontja (1. ábra). (Az egyenlő oldalú tetraéderekről részletes leírás található Reiman I.: Fejezetek az elemi geometriából című középiskolai tankönyvében. Ott megtalálható annak bizonyítása is, hogy minden egyenlő oldalú tetraéder valamely téglatestből származik az előzőekben leírt módon.)

 
 
1. ábra
 
Ha a téglatest egy csúcsában találkozó éleinek hossza a, b és c, akkor a tetraéder minden lapja olyan háromszög, melynek oldalai Pitagorasz tétele szerint a2+b2, b2+c2 és a2+c2. Ebből azonnal adódik, hogy a tetraéder pontosan akkor szabályos, ha a téglatest kocka.
Először belátunk egy téglatestekre vonatkozó egyenlőtlenséget.
 
Segédtétel. Legyen KL és MN valamely T téglatest két szemközti lapján lévő két nem párhuzamos lapátlója. Ekkor a KL szakasz tetszőleges R belső pontja esetén fennáll az
RM+RN<KM+KN
egyenlőtlenség.

 
 
 
2. ábra
 
 

Bizonyítás. Tükrözzük T-t a KL átló F felezőpontjára (2. ábra). Az M pont tükörképét jelölje M'. Mivel K tükörképe L, azért KM és LM' párhuzamosak és egyenlők. Tehát a KMLM' négyszög parallelogramma. Ezért KM'=ML=KN és LM'=KM=LN, vagyis a KLM' és KLN háromszögek egybevágóak. Ez azt jelenti, hogy RM'=RN, ezért elegendő belátnunk az
RM+RM'<KM+KN=KM+KM'(1)
egyenlőtlenséget.
A szimmetria miatt feltehetjük, hogy a KMLM' parallelogrammában RKMM' háromszög pontja. Ha az R pont egybeesik F-fel, akkor (1) a háromszög-egyenlőtlenség miatt teljesül. Ha pedig RKMM' háromszög belső pontja (3. ábra), akkor a B. 4325. feladat a) részének eredményét alkalmazva erre a háromszögre kapjuk (1)-et.
 
 
3. ábra
 
 
4. ábra
 

 
Térjünk vissza az eredeti feladatra. Legyen az A1A2A3A4 egyenlő oldalú tetraéder éleinek hosszai A1A2=A3A4=e, A1A3=A2A4=f és A1A4=A2A3=g. A tetraéder tetszőleges P belső pontjára az 1, 2, 3 számok bármely i, j, k sorrendje esetén legyen az AiAjP sík és az A4Ak él döféspontja Rk.
Mivel P az AiAjRk háromszög belső pontja (4. ábra), ismét a B. 4325. feladat a) részének értelmében PAi+PAj<RkAi+RkAj. Viszont segédtételünk szerint RkAi+RkAj<A4Ai+A4Aj, tehát
PAi+PAj<A4Ai+A4Aj.
Ezt az egyenlőtlenséget mindhárom i, j pár esetén felírva, majd összeadva az egyenlőtlenségeket, kapjuk, hogy
2(PA1+PA2+PA3)<2(A4A1+A4A2+A4A3)=2(e+f+g).
Vagyis
PA1+PA2+PA3<e+f+g,
amiből szimmetria okokból már látszik, hogy a tetraéderre teljesül a feladat szövegében megfogalmazott feltételrendszer.
 

Megjegyzés. A feladatban szereplő egyenlőtlenség más tetraéderekben is fennáll. A megoldók többsége egy-egy konkrét tetraéderben mutatta meg, hosszadalmas számolással, hogy teljesül az egyenlőtlenség. Legtöbben olyan szabályos háromszög alapú egyenes gúlák esetét számolták ki, melyek oldalélének hossza nem sokkal tér el az alapélétől.