Feladat: B.4488 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Máté Gergely 
Füzet: 2013/szeptember, 347. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Racionális számok és tulajdonságaik, Oszthatósági feladatok, Indirekt bizonyítási mód
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/november: B.4488

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Indirekt bizonyítunk: tegyük fel, hogy p, q, r, s természetes számok, qs0, és
(pq)2+(rs)2=168.
Feltehetjük, hogy a törtek nem egyszerűsíthetők, azaz (p,q)=(r,s)=1. Beszorzás után
p2s2+r2q2=168q2s2.
Az egyenlőség jobb oldala osztható q2-tel, tehát a bal oldal is; viszont tudjuk, hogy p és q relatív prímek, tehát q2s2.
Hasonlóan az egyenlőség jobb oldala s2-tel is osztható, tehát a bal oldal is. Itt viszont tudjuk, hogy s és r relatív prímek, emiatt s2q2. Két pozitív egész szám akkor és csak akkor lehet egymásnak kölcsönösen osztója, ha egyenlőek. Ennek megfelelően az egyenlőség mindkét oldalát eloszthatjuk q2=s2-tel. Kapjuk, hogy
p2+r2=168q2.
Mivel 168=2337, és a négyzetszámok lehetséges maradékai 7-tel osztva 0, 1, 2, 4, a két négyzetszám összege csak úgy lehet 7-tel osztható, ha mindkettő 7-tel osztható. Ha viszont p és r osztható 7-tel, akkor a négyzetük 49-cel is. Így a jobb oldalon q is osztható 7-tel. Ezzel viszont a p, q, illetve r, s számpárok relatív prím tulajdonsága nem teljesülne. A kapott ellentmondás szerint tehát a 168 nem írható fel két racionális szám négyzetének összegeként.
 
Megjegyzés. Hasonló megoldáshoz juthatunk a hármas maradékok vizsgálatával, vagy éppen arra a tételre való pontos hivatkozással, hogy egy pozitív egész szám csak akkor írható fel két egész szám négyzetének összegeként, ha prímtényezős felbontásában minden 4k-1 alakú prím páros hatványon szerepel. Az ilyen megoldásokra azonban csak abban az esetben lehetett teljes pontszámot kapni, amennyiben indokolták a versenyzők az alkalmazhatóságát racionális esetre is.