Feladat: B.4388 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2013/szeptember, 340. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Háromszögek hasonlósága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/október: B.4388

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Az ADF és DBE háromszögek hasonlóak az ABC háromszöghöz. A szokásos jelölésekkel AFD=DEB=γ. Az ADF, illetve DEB körökhöz a D pontban húzott érintők tehát az AB egyenessel γ szöget zárnak be. Mivel γ<90, ezek a körök az AB egyenesnek C-t tartalmazó oldalán metszik egymást, így a G pont is az AB egyenesnek erre az oldalára esik.
Az ABEF négyszög pontosan akkor húrnégyszög, ha CEF=α és CFE=β (ez a két utóbbi feltétel persze ekvivalens egymással), vagyis ha az EF egyenes az ADF és DBE körök közös érintője.
 
 

Ekkor a G pont nyilván az EFD háromszög belsejébe esik. Feltehetjük tehát, hogy a G pont az ABC háromszög belső pontja, ellenkező esetben ugyanis sem ABEF nem lehet húrnégyszög, sem pedig G nem lehet rajta a CD szakaszon. Az ábra alapján ekkor EGD=180-β és FGD=180-α, látható, hogy EGF=180-γ, vagyis az ECFG négyszög húrnégyszög.
Összefoglalva: az ABEF négyszög pontosan akkor húrnégyszög, ha CFE=β, vagyis ha CGE=β. Figyelembe véve, hogy EGD=180-β, ez ekvivalens azzal, hogy a CGD egyenesszög, vagyis hogy a G pont rajta van a CD szakaszon.