Feladat: 2011. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 5. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Honyek Gyula ,  Vankó Péter ,  Vigh Máté 
Füzet: 2011/november, 498 - 499. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Mechanikai mérés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/november: 2011. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 5. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

2. feladat. Mechanikai fekete doboz: csőben rögzített golyó

 
 
4. ábra
 
A mechanikai fekete doboz egy zárt alumíniumcsőből és egy, a cső belsejében ismeretlen helyen rögzített golyóból állt. A 30 cm hosszú csövön centiméterenként lyukak (összesen 16 db) voltak fúrva, melyek segítségével a csövet vízszintes tengely körüli lengésbe lehetett hozni. A versenyzőknek roncsolásmentes mérésekkel kellett a rendszer olyan tulajdonságait megállapítani, mint (i) a tömegközéppont helye, (ii) a cső M és a golyó m tömegének aránya és (iii) a golyó csövön belüli helyzete. Ezen kívül meghatározandó volt (iv) a nehézségi gyorsulás értéke is.
Konkrét mérési utasításokat ezúttal nem kaptak a versenyzők, csak a felhasználható eszközök jelenthettek támpontot a mérési módszerek kitalálásában: asztalra rögzíthető tengely a rúd lengetéséhez, vonalzó, stopper, ragasztószalag a tengely asztalra rögzítéséhez, illetve egy méternyi fonál.
(i) A tömegközéppont xTK=(mz+ML/2)/(m+M) helyét a diákok a legkülönbözőbb módokon határozták meg: többen az asztal szélén egyensúlyozták ki a csövet, mások egy vagy két szál fonállal függesztve fel a rendszert azt használták ki, hogy a tömegközéppont mindig a felfüggesztési pont alatt helyezkedik el.
(iiiv) Nehezebb feladat volt a rúd és a cső tömegarányának, a golyó helyzetének és a g nehézségi gyorsulásnak a meghatározása. A kis lengéseket végző cső fizikai ingának tekinthető, melynek lengésideje (a 4. ábra jelöléseit használva)
T=2πΘO(M+m)gR,
ahol a Steiner-tétel értelmében ΘO=ΘTK+(M+m)R2. A rendszer tömegközéppontra vonatkoztatott tehetetlenségi nyomatéka pedig (a golyóra a pontszerű közelítést alkalmazva):
ΘTK=m(z-xTK)2+M(xTK-L2)2+112ML2.
A periódusidő tehát a
T(R)=2πΘTK+(M+m)R2(M+m)gR=2πΘTK(m+M)gR+Rg
módon függ a felfüggesztési pont tömegközépponttól mért távolságától. Ez a kifejezés kis átalakítással a
T2R=4π2gR2+4π2ΘTK(m+M)g
alakra hozható. A periódusidőt tehát az R távolság függvényében megmérve, majd T2R-et R2 függvényében ábrázolva a mért pontok egy egyenesre illeszkednek, melynek meredekségéből a gravitációs gyorsulást, g-ből és a tengelymetszetből pedig a ΘTK/(m+M) arányt lehet meghatározni. A tömegközéppontra vonatkozó egyenlet felhasználásával a kérdezett m/M tömegarány és a golyó z helyzete innen már kiszámolható.
 

Másik lehetséges eljárás kínálkozik a rendszer paramétereinek meghatározására, ha észrevesszük, hogy a kis lengések T periódusideje a felfüggesztési pont R helyzetének függvényében egy minimummal rendelkezik. A T(R) görbe minimumhelyéből és a minimális lengésidőből ugyancsak kiszámolhatóak a kérdéses mennyiségek, de a lapos minimum miatt ez az eljárás pontatlanabb, mint az elsőként ismertetett módszer, ezért ezt az alternatív megoldást a rendezők csak fele pontszámmal ,,jutalmazták''.