Feladat: 2011. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 4. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Honyek Gyula ,  Vankó Péter ,  Vigh Máté 
Füzet: 2011/november, 496 - 497. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Elektromos mérés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/november: 2011. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 4. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Kísérleti feladatok

 
 
1. feladat. Elektromos fekete doboz: kapacitív elmozdulásérzékelő

A mérési feladatban szereplő elektromos fekete doboz egy síkkondenzátor, melynek két, egymás felett elcsúsztatható fémlemeze azonos alakú fogakból áll, melyeket egy vékony szigetelőréteg választ el egymástól.
A kondenzátor kapacitását a versenyzők egy Kipp-oszcillátor segítségével mérhették. A Kipp-oszcillátor egy olyan áramkör, melynek frekvenciáját az
f=αC+CS
összefüggés határozza meg, ahol C az oszcillátorra kötött kondenzátor kapacitása, α és CS pedig az eszközre jellemző állandók. Az oszcillátor frekvenciáját digitális multiméterrel lehetett mérni.
A feladat első részében az oszcillátor kalibrálása, azaz α és CS értékének meghatározása volt. Ehhez 4 különböző, ismert kapacitású kondenzátor állt a versenyzők rendelkezésére. Azt is észre kellett venni, hogy a kondenzátorok különböző kapcsolásaival újabb kapacitások is előállíthatók, és így nem csak 4 kalibrációs pontot lehet felvenni. Ha a frekvencia reciprokát a kapacitás függvényében ábrázoljuk, és a pontokra egyenest illesztünk, akkor az egyenes meredeksége 1/α, tengelymetszete CS/α, így ezek az állandók meghatározhatók.
 

3. ábra
 

A feladat második részében a síkkondenzátor geometriai alakját kellett meghatározni. A kalibrált Kipp-oszcillátor segítségével meg kellett mérni a kondenzátor C kapacitását a mozgatható kondenzátorlemez x elmozdulásának függvényében. Az eredmények alapján először el kellett dönteni, hogy a lemezek fogazása milyen. Ehhez megadtak három lehetséges fogalakot (3. ábra), mindegyikhez meg kellett határozni elméleti megfontolások alapján, hogy milyen jellegű C(x) függvényt várunk, majd a mérési adatok alapján ki kellett választani, hogy a fekete dobozban milyen fogazás van. Ezek után a kimért C(x) függvény alapján meg kellett határozni a fogak geometriai méreteit.
Mivel a Kipp-oszcillátor frekvenciája a mozgatható kondenzátorlemez helyzetétől függ, az eszközt digitális tolómérőként lehet használni. A harmadik részben ennek a digitális tolómérőnek a felbontását kellett kiszámítani, azaz azt a legkisebb elmozdulást, amit az eszközzel még mérni lehet.