Feladat: B.4387 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2012/április, 223 - 224. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrsokszögek, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Háromszög területe, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/október: B.4387

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen a hatszög köré írható k kör középpontja O, sugarának hosszát pedig válasszuk 2-nek. Ekkor az ismert területképlet szerint ha P és R tetszőleges pontok k-n, akkor
TOPR=OPOR2sinPOR=222sinPOR=sinPOR.(1)

Az O pont a hatszög belsejében van, ellenkező esetben ugyanis a hatszög valamelyik oldala (feltehetjük, hogy AB) elválasztaná O-t a hatszög többi csúcsától (1. ábra). Ebből viszont következne, hogy a hatszög öt másik oldala mind rövidebb lenne, mint AB, vagyis nem teljesülhetne az AB=BC egyenlőség.


 

1. ábra
 



 

2. ábra
 

Jelölje α, β és γ rendre a k körben az AB, CD és EF húrokhoz tartozó középponti szögeket. Tudjuk, hogy egy körben egyenlő húrokhoz egyenlő középponti szögek tartoznak, ezért a BC, DE és FA húrokhoz tartozó középponti szögek is rendre α, β és γ (2. ábra). S mivel O a hatszög belső pontja, azért
2(α+β+γ)=360,azazα+β+γ=180.

Vagyis az (1) képlet alapján a hatszög területe
TABCDEF=TOAB+TOBC+TOCD+TODE+TOEF+TOFA==2(sinα+sinβ+sinγ).
A BDF háromszög területe pedig
TBDF=TOBD+TODF+TOFB=sin(α+β)+sin(β+γ)+sin(γ+α).

Viszont α+β+γ=180 miatt a sinx=sin(180-x) összefüggés alapján kapjuk, hogy
sin(α+β)+sin(β+γ)+sin(γ+α)=sinγ+sinα+sinβ,
tehát TABCDEF=2TBDF, ami éppen a bizonyítandó állítás.
 
II. megoldás. Ismert, hogy ha egy hatszög köré kör írható, akkor a hatszög főátlói egy ponton mennek át. Ez Brianchon tételének speciális esete, a bizonyítás megtalálható pl. Hajós Gy.: Bevezetés a geometriába című könyvében, a 48.3. részben. Eszerint tehát az AD, BE és CF szakaszoknak van egy közös K pontjuk (3. ábra). Ez a pont a BDF háromszög belső pontja, mert a BE, DA és FC szakaszok rendre a DBF, FDB és BFD szögtartományokban vannak, közös pontjuk tehát e három szögtartomány metszetében, azaz a BDF háromszögben helyezkedik el.

 

3. ábra
 

Megmutatjuk, hogy a C pont BD egyenesre vonatkozó tükörképe K. Mivel egy körben egyenlő húrokhoz egyenlő kerületi szögek tartoznak, az AB=BC egyenlőségből ADB=CDB, a CD=DE egyenlőségből pedig CBD=EBD következik. Vagyis a tükrözés szögtartása miatt C-nek BD-re vonatkozó tükörképe rajta van a DA és a BE egyeneseken is. E két egyenes egyetlen közös pontja K, tehát csak ez lehet a C pont BD egyenesre vonatkozó tükörképe. Ekkor pedig a BCD és a BKD háromszögek egybevágóak. Ugyanígy láthatjuk be, hogy a DEF háromszög egybevágó a DKF háromszöggel, az FAB pedig az FKB-vel.
Ezek után feladatunk állításának belátása már egyszerű:
TABCDEF=TBDF+TBCD+TDEF+TFAB==TBDF+TBKD+TDKF+TFKB=2TBDF.