Feladat: B.4389 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágoston Péter ,  Ágoston Tamás ,  Barna István ,  Dinev Georgi ,  Fehér Zsombor ,  Gyarmati Máté ,  Győrfi Mónika ,  Havasi Márton ,  Homonnay Bálint ,  Janzer Olivér ,  Maga Balázs ,  Máthé László ,  Mester Márton ,  Ódor Gergely ,  Strenner Péter ,  Tossenberger Tamás 
Füzet: 2012/március, 153 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Körérintők, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/október: B.4389

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Legyenek k1 és k2 egymást az E pontban érintő olyan körök, melyek közül k1 átmegy az A és B, k2 pedig a C és D pontokon. Mivel az adott f egyenesnek ekkor a körökkel csak az AB, illetve CD szakaszok a metszetei, a pontok sorrendjéből következik, hogy a két kör kívülről érinti egymást. Ezért az e-vel jelölt E-beli közös érintőjük a BC szakasz belsejében lévő M pontban metszi az f egyenest.
 
 

Megmutatjuk, hogy az M pont nem függ a köröktől, az A, B, C és D pontok egyértelműen meghatározzák M helyét, valamint az ME szakasz hosszát. Legyen AB=a, BC=b, CD=c és BM=x. Tudjuk, hogy külső pontból egy körhöz húzott két szelőszakasz szorzata megegyezik a pontból a körhöz húzott érintőszakasz hosszának négyzetével. Az M-ből k1-hez és k2-höz ugyanaz az ME érintőszakasz húzható, ezért
ME2=MAMB=MCMD,
azaz
(a+x)x=(b-x)(b+c-x).
Ebből kapjuk, hogy
x=b2+bca+2b+c,és ígyxb-x=b+ca+b,
továbbá
ME=b(b+c)(a+b)(a+b+c)(a+2b+c)2.
Tehát az M pont adott arányban osztja a BC szakaszt, és az ME távolság is állandó. Vagyis E rajta van azon a k körön, amelynek középpontja b+ca+b arányban osztja BC-t, sugara pedig r=ME.
 
 

Megmutatjuk, hogy a keresett mértani hely a k kör, kivéve az f egyenessel vett két metszéspontját. Ehhez már csak azt kell belátnunk, hogy ha Pkf halmaz tetszőleges pontja, akkor léteznek az {A,B,P}, illetve a {C,D,P} ponthármasokon átmenő, egymást P-ben érintő körök. Mivel P nincs rajta az f egyenesen, egyértelműen léteznek az {A,B,P}, illetve a {C,D,P} ponthármasokon átmenő k1, illetve k2 körök. Az MP2=MAMB egyenlőségből következik, hogy az MP egyenes P-ben érinti a k1 kört, az MP2=MCMD egyenlőségből pedig, hogy P-ben érinti a k2 kört is. Vagyis a két kör P-beli érintőegyenese megegyezik, azaz a két kör érinti egymást P-ben. Ezzel állításunkat beláttuk.
 

 Dinev Georgi