Feladat: B.4036 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Blázsik Zoltán ,  Gévay Gábor 
Füzet: 2011/szeptember, 345 - 347. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Körülírt kör, Körérintők, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Thalesz tétel és megfordítása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/november: B.4036

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A két kör kívülről érinti egymást P-ben, ezért az O1, P és O2 pontok egy egyenesre esnek.
A k1 körnek az e és az f egyenes is érintője, és ezen érintők párhuzamosok. Ezért a két érintési pont, A és C által meghatározott húr egy átmérő, és így a Thalész-tétel szerint APC=90.
Mivel a CAB=90, az ABC háromszög köréírt körének a BC egy átmérője. Legyen az f egyenesnek az ABC háromszög köréírt körével való másik metszéspontja F. Belátjuk, hogy F felezi a DE szakaszt.
Mivel BFC=90, és a BO2 egyenes is merőleges f-re, azért B, O2 és F egy egyenesre esik. Tehát BF átmegy a k2 kör középpontján, és merőleges DE-re, ezért az F pontban felezi azt. Ebből az is következik, hogy BD=BE.
Vizsgáljuk az ABFC téglalapot. Megmutatjuk, hogy BA=BD. A k1 kör sugara legyen r, a k2 kör sugara pedig R. Jelölje S az O1 pontból a BF egyenesre állított merőleges talppontját. Az 1. ábrán található O1O2S, O2DF és BDF derékszögű háromszögekre felírt Pitagorasz-tételek szerint:

(R+r)2-(R-r)2=AB2AB2=4rR,
 
DF2=R2-(2r-R)2=4rR-4r2,
 
BD2=DF2+(2r)2=4rR=AB2.


Tehát beláttuk, hogy BA=BD=BE. Ebből következik, hogy az ADE háromszög köré írt kör középpontja a B pont.
Legyen H a két köréírt kör másik metszéspontja (az egyik A). Ekkor az is igaz, hogy BA=BD=BE=BH.
 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

Mivel az ABC háromszög köréírt körének BC átmérője, azért a BHC háromszög is derékszögű, és mivel a BC oldaluk közös és BA=BH, az ABC és a HBC háromszögek egybevágóak. Vagyis az A illetve a H pontokból a BC-re bocsátott merőlegesek talppontja egy pontba (a P pontba) esik.
Ezzel beláttuk a feladat állítását, vagyis az AH közös húr tényleg tartalmazza a P pontot.
 
II. megoldás. Akalmazzunk egy B középpontú, AB sugarú inverziót. Az inverzió alapkörének és k2-nek a metszéspontját jelölje D1, illetve E1.
Mivel k2 illeszkedik B-re, inverze a D1E1 egyenes, azaz k2'=D1E1. Mivel B a középpont, azért D1E1AB. Az e egyenes illeszkedik B-re, ezért invariáns. A k1 kör is invariáns, mert merőlegesen metszi az inverzió alapkörét. Ebből következik, hogy k1 érinti k2'-t, ami pedig az AB-vel párhuzamos D1E1 egyenes. Tehát D1 és E1 a feladatban szereplő D és E ponttal rendre megegyezik. Ezzel beláttuk, hogy az ADE háromszög köré írt kör középpontja B, vagyis az ADE háromszög köré írt kör az inverzió alapköre (2. ábra). A k1 kör és az f egyenes érintési pontja C. Az inverziónál C' a k1'=k1 és az f'=k2 érintési pontja, vagyis P. Az ABC háromszög köré írt körének képe az AP egyenes. Ez az egyenes ezért közös húrja a körnek és az inverzió alapkörének, és éppen ezt kellett bizonyítani.