Feladat: 4659. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2015/február, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gömbkondenzátor
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/szeptember: 4659. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Jelöljük a külső fémgömb sugarát R-rel, töltését Q-val, a belső fémgolyó sugarát pedig r-rel.
Tekintsük először azt az esetet, amikor a belső golyó nincs földelve. Ekkor a potenciálja megegyezik a külső gömb potenciáljával:
Ur=UR=kQR,
hiszen a külső elektromos tér megegyezik egy Q nagyságú ponttöltés terével, a fémgömbön belül pedig nulla a térerősség, a potenciál tehát itt mindenhol ugyanakkora.
Nézzük most azt az esetet, amikor a belső golyón Q* töltés van, a külső gömb pedig töltetlen. Ekkor a belső golyó potenciálja
Ur*=kQ*r,
a külső fémgömbé pedig
UR*=kQ*R.

Ha mindkét fémen töltés található, akkor a fenti két eset együttesével (szuperpoziciójával) számolhatunk, amelyet a töltések, illetve a potenciálok összegzésével kaphatunk meg. Ha a belső golyó földelve van, akkor a potenciálja nulla, tehát
Ur+Ur*=kQR+kQ*r=0,ahonnanQ*=-rRQ,
a külső gömb (eredő) potenciálja pedig
U=UR+UR*=kQR+kQ*R=kQR(1-rR)=225V.

 
II. megoldás. Egy gömbkondenzátor kapacitása
C=4πε0(1R1-1R2),
ahol R1 a belső, R2 pedig a külső gömb sugara.
A feladatban szereplő elrendezés egyenértékű egy R1=0,1 m és R2=0,2 m sugarú gömbkondenzátor, valamint egy R1=0,2 m és R2R1 sugarú gömbkondenzátor párhuzamos kapcsolásával. Az egyik kondenzátort a fémgolyó és a fémgömb belső felülete, a másikat a fémgömb külső felülete és a ,,végtelen távoli'' földelés valósítja meg. A kondenzátorok fegyverzeteit a hosszú vezeték, illetve a fémgömb anyaga köti össze, ezek valósítják meg a párhuzamos kapcsolást.
A megadott adatokkal mindkét kondenzátor kapacitása 22,2 pF, párhuzamos eredőjük tehát 44,4 pF-os. Így a külső fémgömb potenciálja (a földeléshez képest)
U=10-8C4,4410-11F=225V.  

 
Megjegyzés. Sok megoldó elkövette azt a hibát, hogy a külső fémgömböt és a belső fémgolyót egyszerűen egy gömbkondenzátornak tekintette, +Q és -Q töltéssel. Ha ez így lenne, akkor a nagyobb gömbön kívül (a nulla össztöltés miatt) nem alakulna ki elektromos tér, tehát a fémgömb is nulla potenciálú kellene, hogy legyen. Másrészt a fémgömb és a fémgolyó közötti elektromos tér miatt a fémgolyó nem lehet ugyancsak nulla potenciálú, pedig ténylegesen az, hiszen leföldeltük. Ez az ellentmondás mutatja, hogy hibás a feltevés; a belső fémgolyó töltése nem lehet ugyanakkora nagyságú, mint a külső fémgömbé.