Feladat: 4642. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fehér Zsombor ,  Marosvári Kristóf 
Füzet: 2015/január, 50 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkinga, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/május: 4642. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A P pontban v0 sebességgel függőlegesen lefelé indított fonálinga a k körön haladva eljut az ábrán látható Q pontba, ahol a fonala meglazul.

 
 

Ez akkor következik be, amikor a fonálerő nullává válik, vagyis amikor az mg nehézségi erő fonálirányú komponense éppen biztosítani tudja a v1 sebességű körmozgásnak megfelelő centripetális erőt:
mv12=mgcosα,(1)
ahol α a függőlegessel bezárt szög a meglazuláskor. A mechanikai energia megmaradásának tételéből kiszámíthatjuk az inga nehezékének sebességét a Q pontban:
12mv02=mgcosα+12mv12.(2)

Az (1) és (2) összefüggésekből
v1=v031,155ms,(3)
valamint
cosα=v12g0,68;vagyisα47,2(4)
következik.
A fonál meglazulása után az ingatest letér a k körpályáról, és egy v1 kezdősebességű, α szögű ferde hajítás p parabolapályáján halad tovább. Ez a parabola valamely R pontban metszi a kört, a fonál ennél a pontnál feszül meg újra. Feladatunk az OR egyenes és a függőleges által bezárt β szög meghatározása.
Vegyünk egy olyan koordináta-rendszert, amelynek O origója az inga felfüggesztési pontja, x tengelye vízszintesen jobbra, y tengelye pedig függőlegesen felfelé mutat. Ebben a rendszerben az ingatest koordinátái t idővel a fonál meglazulása után:
x=v1tcosα-sinα,(5)
illetve
y=-g2t2+v1tsinα+cosα.(6)

A fonál akkor feszül meg újra, amikor a végén lévő test ismét távolságra kerül a felfüggesztési ponttól. Az x2+y2=2 összefüggés (5) és (6) behelyettesítésével t-re egy negyedfokú egyenletet ad (összhangban azzal, hogy egy körnek és egy parabolának legfeljebb 4 közös pontja lehet):
t4g24-t3v1gsinα=0,
vagyis
t3(t-4v1gsinα)=0.(7)
Ennek az egyenletnek t=0 háromszoros gyöke, ez a megoldás a Q pontnak felel meg.
 
Megjegyzés. Nem meglepő, hogy t=0 háromszoros gyök, hiszen közvetlenül a fonál meglazulásának pillanata előtt a test helye, sebessége és gyorsulása ugyanakkora, mint ezek a mennyiségek közvetlenül a fonál meglazulása után. Geometriai nyelven megfogalmazva: a k kör és a p parabola Q metszéspontjában a két görbe érintője is és a görbülete is megegyezik.

 

A (7) egyenlet számunkra érdekes negyedik gyöke
t4=4v1sinαg0,345s,(8)
a meglazulását követően ennyi idő múlva feszül meg újra a fonál. Az inga nehezékének koordinátái ekkor (5) és (6) szerint, (1) és (8) felhasználásával:
xR=x(t4)=sinα(4cos2α-1)=sin(3α),yR=y(t4)=cosα(1-4sin2α)=-cos(3α),
amik a keresett β szöggel is kifejezhetők:
xR=sinβ,yR=-cosβ.

Eszerint a fonál szöge az ismételt megfeszülés pillanatában
β=180-3α38,4.