Feladat: 4612. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh Menyhért ,  Fehér Zsombor ,  Janzer Barnabás ,  Trócsányi Péter 
Füzet: 2014/szeptember, 369 - 370. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Geometriai optika
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/február: 4612. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. a) Legyen a lencse és a tárgy távolsága t, a szemünk és a lencse távolsága d-t, ahol d=30 cm, a lencse fókusztávolsága f, a tárgy lencse által alkotott képének az előjeles, t-vel ellenkező irányú távolsága a lencsétől k, a tárgy nagysága T, a kép előjeles nagysága pedig K.
A leképezési törvény értelmében:
1t+1k=1f,k=tft-f,KT=kt.
Lencse nélkül a tárgyat d távolságban T nagyságban látjuk, de a látásunk szempontjából nem ez a méret a lényeges, hanem az, hogy mekkora φ szög alatt látjuk a tárgyat. A látószöget a tgφ=T/d hányadossal jellemezhetjük, ezzel arányos méretű kép keletkezik a retinánkon, tehát ez határozza meg a szemünk által érzékelt képméretet.
A lencse által alkotott kép és a szemünk távolsága d-t-k lesz, a kép nagysága pedig -K (ha a T-vel egyező állású képet szeretnénk pozitív képmérettel jellemezni). A szögnagyítás mértéke az eredeti látószög és a lencse által alkotott kép látószögének aránya:
N=-Kd-t-kTd=-kdt(d-t-k)=-tft-fdt(d-t-tft-f)==fd(d-t)(f-t)+ft=fdfd-td+t2.

Látható, hogy t=0 és t=d esetén is N=1, ahogy a feladat szövege is állította. |N| akkor lesz a legnagyobb, ha a nevezőben szereplő fd-td+t2 abszolút értéke a lehető legkisebb. Ha f pozitív és elég nagy, akkor ennek a másodfokú függvénynek t=d/2=15 cm-nél van minimuma. Amennyiben a d2-4fd diszkrimináns pozitív, azaz fd/4, akkor t2-td+fd-nek van zérushelye, ebben az esetben N végtelen nagy lehet (bár ilyenkor nem látunk semmit, mert a lencse által létrehozott kép éppen a szemünknél lesz), és ha t2-td+fd negatív, akkor fejjel lefelé látjuk a tárgyat.
Ha f negatív (tehát szórólencséről van szó), akkor a másodfokú függvénynek nem lesz gyöke t=0 és t=d között, hiszen ezen két határhelyzetben az értéke fd, tehát negatív, és a függvény képe egy felfelé nyitott parabola. Ekkor t=d/2-nél a nevező abszolút értékének maximuma van, tehát a feladattal ellentétben a lencsén keresztül a tárgyat nem nagyobbnak, hanem kisebbnek látjuk.
b) t=d/2 mellett N=2 akkor teljesül, ha:
2=fdfd-td+t2=fdfd-d2d+d24=ff-d4,
ahonnan f=d/2=15 cm. Ez azt jelenti, hogy a tárgy éppen a lencse fókuszpontjában van, így a képe a ,,végtelenbe'' kerül, de ez nem baj, mert a lineáris mérete (K) is végtelen naggyá válik, miközben a látószöge (és annak tangense) véges nagyságú marad.