Feladat: 4593. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh Menyhért ,  Gnädig Péter ,  Horicsányi Attila 
Füzet: 2014/március, 182 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb részecskefizika, Relativisztikus impulzus, Relativisztikus energia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/december: 4593. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Rugalmas ütközésénél a részecskék összenergiája is és a lendületük (impulzusuk) vektori összege is változatlan marad. Ezeket a mennyiségeket a fénysebességet megközelítő sebességeknél a relativisztikus mechanika törvényei szerint számíthatjuk ki.
Egy m nyugalmi tömegű, v sebességű részecske (teljes) energiája

E=mc21-v2c2,(1)
impulzusa pedig
p=mv1-v2c2,(2)
ami
p=Ec2v(3)
alakban is felírható. Ultrarelativisztikus határesetben (vagyis amikor |boldsymbolv|=vc) az energia és az impulzus nagyságának kapcsolata:
Epc.(4)

Ugyanez az összefüggés az (1) és (2)-ből a sebesség kiküszöbölése után közvetlenül adódó E2=(pc)2+(mc2)2 relációból is leolvasható, ha abban ‐ ultrarelativisztikus határesetben ‐ az mc2 nyugalmi energiát a részecske teljes E energiája mellett elhanyagoljuk.

Jelöljük a feladatunkban szereplő részecskék ütközés utáni lendületét q1-gyel és q2-vel. Feltételezve, hogy ezek is ultrarelativisztikus impulzusok, a megmaradási törvények így írhatók fel:
p1+p2=q1+q2,(5)
illetve p1c+p2c=q1c+q2c, vagyis
p1+p2=q1+q2.(6)

 

1. ábra
 

A fenti egyenleteket az 1. ábrán látható módon szemléltethetjük. A részecskék adott p1 és p2 impulzusából megszerkeszthető a P=p1+p2 összimpulzus vektora, amely egyúttal az ütközés utáni impulzusok összege. Az energiamegmaradás (6) képlete szerint a még ismeretlen Q pontnak a P vektor végpontjaitól mért távolság-összege egy ismert nagyságú távolság:
q1+q2=F1Q+F2Q=állandó(=p1+p2).(7)

A (7) egyenlet szerint a Q pont egy olyan ellipszisre illeszkedik, amelynek fókuszpontjai F1 és F2, nagytengelye pedig az ismert (és megszerkeszthető) p1+p2 távolság.
Kérdés: Az ellipszis melyik pontjánál lesz a szétrepülő részecskék mozgásiránya, vagyis az ábrán látható α szög a legkisebb? Belátjuk, hogy α akkor minimális, amikor Q az ellipszis kistengelyének valamelyik végpontja, vagyis amikor q1=q2. Írjuk fel az F1SF2 és az F1QF2 háromszögekre a koszinusztételt:
p12+p22+2p1p2cosφ=P2=q12+q22+2q1q2cosα,(8)
illetve képezzük a (6) egyenlet mindkét oldalának négyzetét:
p12+p22+2p1p2=q12+q22+2q1q2.(9)
Vonjuk ki (9)-ből (8)-at: 2p1p2(1-cosφ)=2q1q2(1-cosα), ahonnan a kérdéses szög koszinusza kifejezhető:
cosα=1-p1p2(1-cosφ)q1q2.
Látható, hogy α akkor a legkisebb, amikor a q1q2 szorzat a legnagyobb, hiszen a többi kifejezés a Q pont helyzetétől független. De mivel q1+q2 adott érték, a számtani és mértani közepekre vonatkozó egyenlőtlenség szerint
q1q2(q1+q22)2=(p1+p22)2,
és az egyenlőség akkor teljesül, ha q1=q2.
A fenti eredmények ismeretében az α szöget a következőképpen szerkeszthetjük meg:
1. Az egyik vektor párhuzamos eltolásával (az 1. ábrán látható módon) megszerkesztjük a p1 és p2 vektorok összegét, P-t.
2. Egy egyenesre felmérjük p1-et és p2-t, majd a p1+p2 hosszúságú szakaszt elfelezzük (2. ábra).
 

2. ábra

 


3. ábra

 
3. Megrajzoljuk azt a két kört, amelyek sugara p1+p22, középpontjuk pedig P kezdő-, illetve végpontja. A körök metszéspontjai kitűzik q1 és q2 irányát, és megadják a legkisebb szétrepülési szög nagyságát (3. ábra).
Hátra van még annak igazolása, hogy az ultrarelativisztikus részecskék az ütközés után is a fénysebességhez közeli sebességekkel mozognak, tehát a fenti megoldásban alkalmazott ultrarelativisztikus energiaképlet jogos közelítés. Tételezzük fel ennek ellenkezőjét, vagyis azt, hogy az egyik részecske az ütközés után nagyon lassan mozog. (Mindkettő nyilván nem lassulhat le, hiszen az összes energia sokkal nagyobb, mint a részecskék nyugalmi energiája.) Ha ez következne be, akkor az energia- és a lendületmegmaradás képlete így nézne ki:
p1c+p2cq1c,p1+p2q1,
mert a ,,lassú'' részecske energiája is és a lendülete is elhanyagolható a másik (gyors) részecske megfelelő adatai mellett. Ez azonban nem lehetséges, a fenti két egyenlet egymásnak ellentmond, hiszen a háromszög-egyenlőtlenség szerint
q1=|p1+p2||p1|+|p2|,tehátp1c+p2c>q1c.
(Az egyenlőség csak akkor állhatna fenn, ha p1 és p2 párhuzamosak lennének, ez pedig ‐ a megadott rajz szerint ‐ nem teljesül.)
 
Megjegyzések. 1. A megoldás során sehol nem kapott szerepet a részecskék nyugalmi tömege, az (ultrarelativisztikus közelítésben) meg se jelent a képletekben. Emiatt a levont következtetés akkor is érvényben marad, ha az ütközés után nem az eredeti részecskék, hanem azoknál nagyobb (vagy kisebb) nyugalmi tömegű részecskepár repül szét. Ilyen folyamat valóban megfigyelhető a Természetben; példa erre az
e++e-μ++μ-
ütközés. (μ az elektronnál kb. 200-szor nagyobb tömegű, müon nevű részecskét jelöli, e+ pedig a pozitron jele.)
2. A szétrepülő részecskék szögének legnagyobb értéke akár 180 is lehet, tehát egymással ellentétes irányban is mozoghatnak.
 
 (G. P.)