Feladat: 4567. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antalicz Balázs ,  Fehér Zsombor ,  Sági Olivér ,  Seress Dániel ,  Székely Bálint 
Füzet: 2014/február, 115 - 116. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb optikai leképezés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/október: 4567. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Vizsgáljuk meg, hogy az n=1,33 törésmutatójú vízben lévő, jól megvilágított tárgy (például a hal feje) a levegőből nézve milyen távolinak látszik, ha csak azok a fénysugarak vesznek részt a képalkotásban, amelyek majdnem merőlegesek az akvárium falára.
Az ábrán látható jelölésekkel:
sinαsinβ=1n,(1)
továbbá
tgαtgβ=xdxd'=d'd.(2)
Másrészt igaz, hogy kis szögekre
sinαtgαéssinβtgβ,

 
 
tehát (1) és (2) összevetéséből
d'd=tgαtgβsinαsinβ=1n,
ahonnan
d'=dn=12cm1,33=9,0cm.
A hal feje tehát ‐ az akvárium falára merőleges irányból nézve ‐ úgy látszik, mintha a falhoz közelebb, attól mindössze 9 cm távolságra helyezkedne el. Ugyanez érvényes a hal farkára is, ha a vékony hal nagyjából párhuzamos az akvárium falával. Az ábrán jól látszik, hogy a hal a fénytörés miatt (látszólag) közelebb kerül a falhoz, de a mérete nem változik meg.
 
Megjegyzés. Más lenne a helyzet akkor, ha a hal a falra merőlegesen helyezkedne el; ilyenkor a hosszmérete is lecsökkenne éppen a törésmutatónak megfelelő arányban. Még bonyolultabb a sugármenet, ha a halat nem az akvárium falára merőleges irányból nézzük, illetve ha a hal helyzetét szabad szemmel, a két szemünk ,,térlátását'' kihasználva akarjuk megállapítani.
 

A lencse, amelynek fókusztávolsága a dioptriaszám alapján f=10 cm, akkor alkot 5-szörös nagyítású képet, ha a képtávolság és a tárgytávolság aránya 5, azaz k=5t. Ezt a lencsék leképezési törvényébe helyettesítve:
1f=1k+1t=15t+1t=651t,
vagyis
t=65f=12cmésk=5t=60cm
adódik.
Ezek szerint a lencsét az akvárium falától t-d'=3 cm távol kell elhelyeznünk, az ernyőt pedig a faltól 63 cm-nyire, ha a hal ötszörös nagyítású, éles képét kívánjuk előállítani.