Feladat: 4537. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Holczer András ,  Horicsányi Attila 
Füzet: 2013/szeptember, 371 - 373. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gördülés (Merev testek síkmozgása)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/április: 4537. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Az elinduló futószalag a súrlódás miatt vízszintes irányú (nem biztos, hogy állandó nagyságú) erőt fejt ki a sajtra. Ennek hatására a sajt tömegközéppontja mozgásba jön, és a tömegközéppont körül forogni is kezd a henger alakú test.
Jelöljük a súrlódási erő átlagos nagyságát F-fel, az erőhatás időtartamát pedig Δt-vel! Az m tömegű, R sugarú sajt mozgásegyenletei:
F=ma,FR=Θβ,
ahol a a tömegközéppont gyorsulása, β a sajt szöggyorsulása, Θ=12mR2 pedig a (kevés ,,lyukat'' tartalmazó, homogén tömegeloszlásúnak tekintett) trappista sajt tehetetlenségi nyomatéka.
 

 
1. ábra
 

A tömegközéppont Δt idő alatt
v1=aΔt=FmΔt
sebességre gyorsul fel. Ugyanennyi idő alatt a sajt szögsebessége
ω=βΔt=FRΘΔt,
a futószalaggal érintkező pontjának a tömegközépponthoz viszonyított kerületi sebessége pedig
vk=Rω=FR2ΘΔt=2FmΔt
lesz.
Látható, hogy a gyorsítás bármely pillanatában vk=2v1. (Érdekes, hogy ez az összefüggés a sajt tömegétől és a súrlódás nagyságától függetlenül mindig teljesül.)
A sajt addig gyorsul, amíg a legalsó pontjának
v1+vk=v1+2v1=3v1
sebessége el nem éri a futószalag v0=60 cm/s sebességét, ezt követően mind a tömegközéppont mozgása, mind pedig a forgómozgás (a szalag megállásáig) egyenletes marad.
Ezek szerint a sajt középpontjának sebessége 13v0=20 cm/s lesz.
 

 
II. megoldás. Szemeljünk ki egy álló pontot a futószalag síkjában! Erre a pontra vonatkoztatva a sajt perdülete (impulzusmomentuma) nem változhat meg, hiszen a súrlódási erő erőkarja nulla, továbbá a nehézségi erő és a futószalag által kifejtett nyomóerő (melyek ugyanazon egyenes mentén hatnak) összege nulla, tehát a sajtra ható külső erőknek a kérdéses pontra nézve nincs eredő forgatónyomatéka.
A sajt perdülete kezdetben (a szalag megindulása előtt) nyilván nulla. Később, amikor a középpontja v1 sebességgel mozog és a forgásának szögsebessége ω, a sajt teljes perdülete a forgásból adódó N1=Θω=12mR2ω és a tömegközéppont mozgásából származó N2=mv1R előjeles összege:
N=N1-N2=mR(Rω2-v1).

A perdület megmaradása miatt N=0, tehát v1=Rω2 kell teljesüljön. Másrészt tudjuk, hogy amikor a sajt már tisztán gördül a v0 sebességű futószalagon, fennáll:
v0-v1=Rω=2v1,tehátv1=v03=20cms.