Feladat: 4484. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fekete Panna ,  Gnädig Péter ,  Horváth András Levente ,  Szabó Attila 
Füzet: 2013/április, 237 - 240. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Határozatlansági (Heisenberg-) reláció, Neutron
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/november: 4484. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A véges méretű ,,dobozba'' zárt m tömegű részecske a kvantumos hatások miatt nem lehet nyugalomban, hanem valamekkora, átlagosan p nagyságú impulzussal rendelkezik. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció szerint
ΔxΔph4π,(1)
ahol Δxd a neutron helyének bizonytalansága, Δpp pedig az impulzus határozatlansága.
 
Megjegyzések. 1. Az (1) egyenlőtlenség jobb oldalán írhattunk volna h-t, h/2-t vagy más, hasonló kifejezést, hiszen csak a bizonytalanság nagyságrendjét kívántuk megadni. Pontosabb számértéknek csak akkor lenne értelme, ha megmondanánk, mit is jelent pontosan a hely és az impulzus bizonytalansága, de erre a nagyságrendi becslésnél nem törekszünk.
2. Az impulzus átlagos értéke a bezárt részecskénél nyilván nulla, hiszen a neutron nem tud elmozdulni a dobozból. Emiatt az impulzus határozatlansága (az átlagértéktől való eltérése) az impulzus nagyságával becsülhető.
 

Ezek szerint ‐ (1) határesetét tekintve ‐ a neutron impulzusa
p±h4π1d,
a részecske sebessége pedig
v±h4π1md.

Ha ezt az eredményt (jobb híján klasszikus fizikai hasonlattal élve) úgy értelmezzük, hogy a részecske ide-oda pattog a doboz szemközti
 
falai között, akkor mondhatjuk: egy kiszemelt falon Δt=2dv időközönként 2mv impulzusváltozás történik, tehát a részecske a falra
F=2mvΔt=mv2d=h216π2m1d3
nagyságú erőt, azaz
p=Fd2=h216π2m1d5(2)
nyomást fejt ki. Numerikusan (SI egységekben számolva)
p1,610-421d5[N m3],
ami meglehetősen kicsiny érték (hacsak a doboz d mérete nem nagyon kicsiny).
 
II. megoldás. A kvantumelmélet szerint egy d oldalélű dobozba zárt részecske alapállapotát olyan hullámok szorzatával írhatunk le, melyek félhullámhossza a doboz mérete (λ/2=d), a megfelelő impulzusok tehát (a de Broglie-féle összefüggésnek megfelelően)
px=py=pz=hλ=h2d.(3)
Egy ilyen ,,kvantumrészecske'' energiája (ami jelen esetben tisztán mozgási energia)
E=12m(vx2+vy2+vz2)=12m(px2+py2+pz2),
vagyis (3) felhasználásával
E(d)=3h28m1d2.

Képzeljük el, hogy a doboz oldalait óvatosan Δdd értékkel lerövidítjük, vagyis a doboz térfogatát
ΔV=d3-(d-Δd)33d2Δd
értékkel lecsökkentjük. Ekkor W=pΔV munkát kell végeznünk, ahol p a keresett nyomás, miközben a részecske energiája ΔE=E(d-Δd)-E(d) mértékben megnő.
Másrészt a munkatétel szerint W=ΔE, vagyis
p3d2Δd=3h28m(1(d-Δd)2-1d2)=3h28m2dΔd-Δd2d2(d-Δd)23h24md3Δd.(4)
(Az utolsó lépésben kihasználtuk, hogy Δdd.)
A (4) egyenletből a keresett nyomásra
p=h24m1d5(5)
adódik, ami nagyságrendileg megegyezik az I. megoldás (2) képletével, tehát azzal egyenértékű becslésnek tekinthető.
 
Megjegyzések. 1. A dobozba zárt részecske energiaszintjei diszkrétek, és d csökkentésével a köztük levő távolság egyre nagyobb lesz. Ha a doboz T hőmérsékletű környezetben van, a kT nagyságrendű termikus gerjesztés kellően kicsi d-re nem elég ahhoz, hogy a neutronokat kitérítse az alapállapotból. Kicsiny d-re tehát a neutron mindig alapállapotban tartózkodik. Ellenkező esetben (vagyis amikor d nem túl kicsi, vagy T viszonylag nagy) a gerjesztett állapotok járulékát is figyelembe kell venni.
 

2. Klasszikus határesetben, amikor a részecske átlagenergiája 3kT/2, és ennek megfelelően a sebessége 3kT/m, a falakra kifejtett nyomás így számítható ki:
p=3kTd3.
A hőmozgásból származó nyomás szobahőmérsékleten és például 1 nm-es dobozméretnél kb. 100-szor nagyobb, mint a kvantumos eredetű nyomás. Ha viszont még ennél is (sokkal) kisebb méretű dobozba sikerülne bezárni egy neutront, annak kvantumos eredetű nyomása válna meghatározóvá.
 
3. A kvantumos eredetű nyomás (nagyságrendileg helyes) képletét dimenzionális megfontolásokkal is kitalálhatjuk. A nyomás nyilván függhet a doboz méretétől, a részecske tömegétől és a Planck-állandótól. Ezekből nyomás dimenziójú mennyiséget csak
p=állandóh2md5
módon lehet ,,kikeverni'', ahol az állandó egy 1 nagyságrendű, dimenziótlan szám.
A dimenzióanalízis módszere akkor alkalmazható biztonsággal, ha jó érvekkel meg tudjuk indokolni, hogy a keresett mennyiség mitől nem függ! Esetünkben a nyomás ‐ elvben ‐ függhetne a Boltzmann-állandótól, a fénysebességtől, vagy akár a Newton-féle gravitációs állandótól, de ténylegesen nincs kapcsolat a felsorolt állandók és a kvantumos eredetű nyomás között.