Feladat: 2012. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Sarlós Ferenc ,  Vankó Péter ,  Vigh Máté 
Füzet: 2012/november, 496 - 498. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Egyéb csillagfejlődés, Hősugárzás, Bolygómozgás, Kepler törvények, Egyéb gravitációs helyzeti energia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/október: 2012. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
3. feladat. Csillagkezdemény kialakulása

i. A kezdeti szakaszban a hőmérséklet nem változik. Így a Boyle‐Mariotte-törvény alapján:
p1p0=V0V1=(r0r1)3=8.

 
ii. A folyamat kezdetén a gáz nyomásából származó erők elhanyagolhatók a gravitációs erőhöz képest. Tekintsünk egy kicsiny gáztérfogatot a gázfelhő szélén. Ismert, hogy egy gömbszimmetrikus tömegeloszlás gravitációs tere a gömbön kívül (és annak felületén) megegyezik a gömb középpontjába helyezet (azonos tömegű) tömegpont gravitációs terével. Így a gáztérfogatunk kezdeti gyorsulása gGm/r02. Mivel a gravitációs erő nem változik lényegesen, a gyorsulást közelíthetjük ezzel az állandó értékkel. Ebben a közelítésben egyenletesen gyorsuló mozgásról beszélhetünk. A négyzetes úttörvényből az idő könnyen kifejezhető:
t22(r0-r2)g=2r02(r0-r2)Gm=0,1r03Gm.
 

Megjegyzés. Érdemes észrevenni, hogy ez az idő csak a gázfelhő sűrűségétől függ. Ez azt jelenti, hogy a gázfelhő belsejében kiszemelt kicsiny gáztérfogatra is igaz, hogy t2 idő alatt csökken a középponttól mért távolsága 5%-kal. Hasonló okoskodással belátható, hogy ez a későbbi (nem nulla kezdősebességű) mozgásszakaszokra is érvényes, és emiatt a kezdetben homogén anyageloszlású gázfelhő mindaddig homogén marad, amíg a gáz nyomása elhanyagolható.

 
iii. Továbbra is feltételezzük, hogy a kicsiny gáztérfogatunk mozgásában a gravitáción kívüli hatásokat elhanyagolhatjuk. A feladat szövege azt sugallja, hogy az esési pályát egy elfajult ellipszispályának tekintsük, melynek fél nagytengelye r0/2 (lásd a 4. ábrát).
 


4. ábra
 

Kepler III. törvényéből következik, hogy a pálya periódusideje megegyezik egy r0/2 sugarú körpálya T periódusidejével, amit az egyenletes körmozgás mozgásegyenletéből könnyen ki lehet számítani:
(2πT)2r02=Gm(r0/2)2,ahonnanT=2πr038Gm.
A feladat szövegéből kitűnik, hogy a végső sugár sokkal kisebb, mint a kezdeti, ezért az összeomlás idejét közelíthetjük a kiszámolt periódusidő felével:
t=T2=πr038Gm.

 

Megjegyzés. A gázfelhő gravitációs összeroskadásának idejét úgy is megkaphatjuk, hogy az energiamegmaradás törvényét használva kiszámítjuk a sebesség helyfüggését:
v22-Gmr=E(=-Gmr0),
ahonnan
-drdt=v(r)=2E+2Gmr,
majd a sebesség reciprokát integráljuk a teljes pályára:
t=0r0dr2E+2Gmr.
Az integrál (melynek kiszámítása a verseny korlátozott ideje alatt nyilván nem várható el) ugyanazt az eredményt adja, mint a Kepler-törvényekre hivatkozó megoldás.

 
iv. Mivel a gáz hőmérséklete nem változik, azért a gáz által kisugárzott hő a gázon végzett munkával egyenlő. A gáz izoterm állapotváltozása során a végzett munka:
W=-V0V3p(V)dV,
ahol a nyomás a pV=mμRT0 gáztörvényből számolható. A kisugárzott hő eszerint
Q=W=-nRT0V0V31VdV=RT0mμlnV0V3=3RT0mμlnr0r3.

 
Megjegyzések. 1. A felhasznált munkaképlet arra az esetre vonatkozik, amikor a gáz egyensúlyi állapotokon keresztül jut el egyik állapotból a másikba. Ez a jelen esetben nem teljesül, de ennél jobb becslést nem lehet adni.
2. Sokan ott hibáztak, hogy a gravitációs energia teljes változásával tették egyenlővé a kisugárzott hőt. Ez csak akkor lenne igaz, ha a nyomás a gravitációval azonos nagyságú lenne, itt viszont elhanyagolható. A feladat szövegében megadott Gmμ/r0RT0 egyenlőtlenséggel könnyű belátni, hogy a kisugárzott hő elhanyagolható a gravitációs energiaváltozáshoz képest.

 
v. Az összeroskadás ebben a szakaszban adiabatikus. Az adiabatikus állapotváltozásra igaz, hogy pVγ= állandó. Ebből és a gáztörvényből következik, hogy TVγ-1= állandó. Ezt felhasználva:
T=T0(V3V)γ-1=T0(r3r)3γ-3.

 
vi. Az összeroskadás r3r4 szakaszában a gravitációs energia és a meglévő mozgási energia alakul át a gáz belső energiájává. A mozgási energia megegyezik az r0r3 szakaszon történő gravitációs energiaváltozás nagyságával. A gravitációs energiaváltozást a következő formulával becsülhetjük:
ΔEg=-Gm2r4-(-Gm2r0)-Gm2r4.

(A pontosabb, integrálással meghatározható energiaváltozás ettől a becsléstől egy 35-ös szorzótényezőben különbözik.) A belső energia megváltozása:
ΔEb=f2nRT4-f2nRT0f2nRT4nRT4.
A fenti közelítéseknél kihasználtuk, hogy r4r0 és T4T0; az f/2 tényező helyébe pedig azért írtunk 1-et, mert csupán nagyságrendi becslésre törekszünk; az egységnyi nagyságú szorzótényezőket nem vesszük számításba.)
A két energiaváltozás nagyságát egyenlővé téve ‐ és a hőmérsékletet a felhő sugarával kifejezve ‐ kapjuk:
Gm2r4mμRT0(r3r4)3γ-3.
Innen a keresett méret és hőmérséklet kifejezhető:
r4r3(RT0r3μmG)13γ-4,T4T0(RT0r3μmG)3γ-34-3γ.

 

Megjegyzések. 1. Az egyensúlyba került gázfelhő közepén kialakuló nyomást (közelítően, de nagyságrendileg helyesen) kétféleképpen is kiszámíthatjuk: egyrészt a (ϱ sűrűségű) gáz hidrosztatikai nyomásaként:
pϱr4Gmr42,
másrészt a gáztörvény felhasználásával:
pϱμRT4.
A két kifejezés jobb oldalát egyenlővé téve (valamint T4 és r4 korábban kiszámított kapcsolatát is felhasználva) megkapjuk T4 és r4 fentebb levezetett kifejezéseit.
2. Sok versenyző (a magyar diákok közül is többen) a virtuális munka elvét használták. Eszerint egy test akkor van egyensúlyi helyzetben, ha egy kicsiny elképzelt (virtuális) kitérítés esetén a testen végzett munkák összege nulla. A jelen esetre alkalmazva ez azt jelenti, hogy kicsi sugárváltozás esetén a felszabaduló gravitációs energia éppen fedezi a gáz belső energia növekedését. Az így számolt képletek egy konstans szorzózényezőben térnek el a fenti eredményektől.
Az eltérés okát egy egyszerű mechanikai példával szemléltethetjük. Ha egy nyújtatlan rugóra egy testet akasztunk, és felírjuk az energia-megmaradás törvényét, akkor a rezgőmozgás alsó és felső maximális kitérési helyét kapjuk meg, a virtuális munka elvével pedig az egyensúlyi helyzetet találjuk meg.