Feladat: 4449. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Horváth András Levente 
Füzet: 2012/október, 439 - 440. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Newton-féle gravitációs erő, Kepler I. törvénye
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2012/május: 4449. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Ha az űreszköz mozgását csak a Nap gravitációs ereje határozza meg, akkor úgy viselkedik, mint egy bolygó, tehát ‐ Kepler törvényeinek megfelelően ‐ ellipszis alakú pályán kering.
Jelöljük az ellipszis fél nagytengelyét a-val, a test tömegét m-mel, a Nap tömegét pedig M-mel. A Függvénytáblázatban (is) megtalálható képlet szerint a test pillanatnyi v sebessége és a Napról mért r távolsága közti összefüggés:
v=γM(2r-1a).(1)
A test összenergiája, a mozgási és a gravitációs helyzeti (potenciális) energia összege:
E=Emozg+Epot=12mv2+(-γMmr),
ami (1) felhasználásával így írható:
E=γMm2(2r-1a)-γMmr=-γMm2a.(2)
Látható, hogy a test energiája egyértelműen meghatározza az ellipszis fél nagytengelyét, függetlenül az ellipszis kistengelyének vagy az excentricitásának nagyságától.
Mire következtethetünk az összenergia és a fél nagytengely kapcsolatából a jelen feladatban? Akármilyen irányba lőjük is ki az űreszközt egy adott pontból, ha a kezdősebességének nagysága (és ezzel együtt a kezdeti mozgási energiája) megadott értékű, helyzeti energiája is meghatározott, az összenergiája és így a pálya nagytengelyének hossza minden esetben ugyanakkora kell legyen. A kezdősebesség iránya csak az ellipszis állását és az excentricitásának mértékét befolyásolja.
 
 

Jelöljük a P kilövési pont és a Nap távolságát az ábrán látható módon R-rel, és számítsuk ki az ellipszis fél nagytengelyét R függvényében! Az R sugarú körpályán történő mozgás v0 sebessége a Newton-féle
mv02R=γMmR2
mozgásegyenlet szerint
v0=γMR.
Az űreszköz kezdősebessége a feladat szövege szerint v=v0/2, ahonnan az összenergiája
E=12mv2-γMmR=-78γMmR,
vagyis az ellipszispálya fél nagytengelye (2) alapján számolva a=47R.
Az ábrán különböző irányú (de ugyanakkora nagyságú)
 
kezdősebességhez tartozó ellipszispályákat tüntettünk fel. Mindegyik ellipszisnek ugyanakkora, 2a=87R hosszúságú a nagytengelye, és az egyik fókuszpontja a Nap helyén van.
a) Mindegyik ellipszis megkerüli a Napot, tehát az űreszköz a kilövési ponttól legalább R távolságra jut. Ha a szondát majdnem pontosan a Nap felé (vagy azzal ellentétes irányban indítjuk, akkor a pályája az I. jelű elfajult ellipszis (határesetben egy egyenes), ezen haladva a szonda legfeljebb R távolságra jut a P ponttól.
b) Az ellipszis két legtávolabbi pontja a nagytengely két vége, tehát abban az esetben kerül legmesszebb az indulási ponttól a test, ha P a nagytengely egyik végpontja. Ezt úgy érhetjük el, hogy a testet Nap irányára merőlegesen lőjük ki (III. jelű pálya). Ekkor az űreszköz 2a=87R távolságra jut a kilövési ponttól.
c) A második esetben az űreszköz 87-szer messzebbre jut, mint az első esetben.