Feladat: 4393. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Sárvári Péter ,  Ürge László 
Füzet: 2012/április, 241 - 243. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Pontrendszer tömegközéppontja, Pontrendszer mozgási energiája, Pontrendszer helyzeti energiája
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/december: 4393. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A közölt adatokon kívül néhány további számadatra is szükségünk lesz, ezeket a hivatkozott videofelvétel és régebbi emlékeink alapján becsülhetjük meg.
Az első, durva becslés szerint az atléta sebessége a futásnál kb. v=10 m/s, egységnyi testtömegre jutó (ún. fajlagos) mozgási energiája tehát ilyenkor
Efutásm=v2250Jkg.
A rúdugrásnál, ha h=5 m-es emelkedési magassággal számolunk, akkor az egységnyi testtömegre jutó (fajlagos) helyzeti energiája (a talajszinthez viszonyítva)
Eugrásm=gh50Jkg.

Ez a két energia ‐ ebben a közelítésben ‐ megegyezik; ha tehát el akarjuk dönteni, hogy melyikük a nagyobb, finomabb megfontolásokat kell alkalmazzunk.
A d=100 méteres síkfutásnál az atléta maximális sebessége biztosan nagyobb, mint a 9,57 m/s-os átlagsebessége, hiszen nulla kezdősebességről indul. Jó becslés lehet, ha a futást egy kb. t1=3 s ideig tartó egyenletesen gyorsuló mozgásra és a maradék t2 ideig tartó egyenletes, v sebességű mozgásra bontjuk:
d=12at12+vt2.
Felhasználva, hogy v=at1:
d=12vt1+vt2,
ahonnan a futó maximális sebessége:
v=dt12+t2=100m1,5s+7,45s11ms,
az ennek megfelelő fajlagos mozgási energia pedig kb. 60 J/kg.
Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a futónak is van (a talajszinthez viszonyítva) helyzeti energiája. Az atléta súlypontját megközelítőleg h0=1 méter magasra becsülhetjük, így a fajlagos helyzeti energiája gh010 J/kg, összenergiája pedig kilogrammonként
Efutásm=12v2+gh070Jkg,
ami határozottan nagyobb, mint a rúdugrásnál (első közelítésben) számolt érték.
Vizsgáljuk most a rúdugrás esetét! Vannak-e olyan (az első közelítésben figyelmen kívül hagyott) tényezők, amelyek még járulékot adhatnak a sportoló mechanikai energiájához, és legleljebb mekkora lehet ez a járulék?
A rúdugrónak az 5 méter magas léc fölé kell emelkednie; ha ezt vízszintes testhelyzetben teszi, akkor a tömegközéppontja egy kicsivel, mondjuk 30 cm-rel a léc fölé kell kerülnie. (Ügyes technikával, meghajlított testhelyzettel az is elérhető, hogy a sportoló tömegközéppontja mindvégig a léc alatt maradjon, miközben minden testrésze áthalad a léc fölött.) Ez a kis ráadás a helyzeti energia maximális értékét (most már a pontosabb g-vel számolva) 52 J/kg-ra növeli.
A rudugrónak az ugrás legmagasabb pontjában (tehát amikor a függőleges irányú sebessége nullára csökkent) rendelkeznie kell valamekkora vízszintes sebességgel, ha át akar haladni a léc felett. Ez a sebesség kb. 1 m/s, amit onnan tudunk, hogy az 5 méteres esés kb. 1 másodpercnyi ideje alatt alig 1 méternyit távolodik el a léc tartóoszlopainak síkjától (lásd a videofelvételt). A vízszintes irányú mozgáshoz tartozó fajlagos energiajárulék tehát mindössze 0,5 J/kg, a többi tag mellett nem számottevő. Ugyanilyen nagyságrendű, legfeljebb 1 J/kg a sportoló testének forgásából származó energia is. (A videofelvételen látjuk: az esés 1 másodpercnyi ideje alatt a földet érésig kb. fél fordulatot tesz meg a léc felett vízszintes testhelyzetben áthaladó és a földre is vízszintes helyzetben érkező sportoló.)
Mindent összevetve a rúdugró mechanikai energiája tömegegységenként legfeljebb 55 J/kg, vagyis biztosan kevesebb, mint a síkfutásnál számolt 70 J/kg.
Ehhez a következtetéshez hosszas számolás nélkül is eljuthattunk volna, ha meggondoljuk: a rúdugró mechanikai energiája a léc feletti helyzetben legfeljebb akkora lehet, mint amekkora a nekifutás során elért legnagyobb mozgási + helyzeti energiája volt. Mivel a sportoló ‐ a kezében lévő rúd miatt ‐ rúdugrásnál biztosan nem tud olyan gyorsan futni, mint a 100 méteres síkfutás során, a helyzeti energiája pedig mindkét futásnál ugyanakkora, az összes mechanikai energiája a síkfutásnál volt nagyobb.
 
Megjegyzések. 1. A megoldás során hallgatólagosan feltételeztük, hogy a sportoló tömege a két olimpia között eltelt 4 évben nem változott meg számottevően.
2. Ha a helyzeti energiákat nem a talajszinthez, hanem valamilyen más magassághoz (pl. a futó tömegközéppontjának magasságához) viszonyítjuk, akkor a mechanikai energiák számértéke megváltozik, de a különbségük ugyanakkora marad. Emiatt értelmetlen arról beszélni, hogy hányszor nagyobb az egyik esetben az összenergia a másiknál.