Feladat: 4356. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Székely Eszter 
Füzet: 2012/január, 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Polárszűrők, Optikai rácsok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/május: 4356. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. a) Igen, átjuthat! Az első rács a résekre merőleges irányban eltérítve csak bizonyos irányokban engedi át a fényt. Ez a fény ‐ az intenzitáscsökkenéstől eltekintve ‐ ugyanolyan tulajdonságú, mint az eredeti fény volt. A második rács a saját réseire merőleges irányban (a hullámerősítés feltételének megfelelő szögekben) téríti el a fényt. A mindkét rácson áthaladó fény egy ernyőt csak bizonyos pontokban (ún. diffrakciós rácspontokban) világít meg.
b) Nem juthat át a fény két (merőlegesen elhelyezett) polárszűrőn! Az első szűrőn áthaladva a fény síkban (lineárisan) polarizált lesz. A második szűrő csak a saját polarizációs irányának megfelelő fénykomponenst tudná átengedni, ilyen azonban (merőleges szűrőállás esetén) nincsen.
c) Az első polárszűrő lineárisan polarizálttá teszi a rajta áthaladó fényt (és gyengíti is azt). A középen elhelyezkedő szűrő tovább gyengíti a fényt, és megváltoztatja annak polarizációs irányát. A harmadik szűrő még tovább gyengíti a fényt, de bizonyos hányadát (a polarizációs irányú összetevőjét, amely a középső szűrő miatt most már nem nulla) átengedi.