Feladat: 4341. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Jéhn Zoltán ,  Szemes Gábor Bence 
Füzet: 2011/december, 564 - 566. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb rögzített tengely körüli forgás, Egyenesvonalú mozgás lejtőn
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/április: 4341. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy-egy tömör gumihenger tehetetlenségi nyomatéka

Θ=12mR2.
Feltételezzük, hogy a láda egyszerre N1 számú görgővel érintkezik, s amikor a felső fele legurul az egyik görgőről, éppen akkor érkezik az alsó fele egy újabb gumihengerhez. (A végsebesség szempontjából nem lényeges feltevés, hogy a láda hossza legyen egész számú többszöröse a görgők távolságának; ez csupán a számolást egyszerűsíti.)
 
 
1. ábra
 

Tegyük fel, hogy amikor a lefelé mozgó láda hátsó (felső) éle éppen elhagyja az egyik görgő tetejét, akkor a láda sebessége v1 (1. ábra), amikor pedig majdnem a következő görgőhöz ér, akkor v2 (2. ábra). Ezen két állapot között a láda tömegközéppontja mélyebbre kerül, gravitációs helyzeti energiája tehát lecsökken, a láda és a vele érintkező N darab görgő (az ábrákon N=4) mozgási energiája pedig megnő.
 
 
2. ábra
 
A mozgás ezen szakaszában a láda nem csúszik a görgőkhöz képest, így alkalmazhatjuk a mechanikai energiamegmaradás törvényét:
2MgRsinα=12M(v22-v12)+
 
+N12Θ(ω22-ω12),


ahol (a tiszta gördülés miatt) ω1,2=v1,2/R. A fenti összefüggés Θ ismert alakjának felhasználásával így is írható:
4MgRsinα=(M+Nm2)(v2-v1)(v2+v1).(1)

 
 
3. ábra
 
Amikor a láda rácsúszik a következő, kezdetben még álló gumihengerre, a nagy súrlódás miatt egy rövid ideig nagy erők lépnek fel a láda és a görgők között. Ezen erők hatására a láda sebessége és a vele együtt forgó N-1 darab gumihenger kerületi sebessége lecsökken, az álló gumihenger pedig forogni kezd, kerületi sebessége addig nő, míg el nem éri a láda sebességét. Ha ez a sebesség éppen a korábbi v1 lesz (3. ábra), akkor a folyamat periodikusan ismétlődve folytatódik, tehát ez lesz a láda ,,állandósult'' (pontosabban állandóan v1 és v2 között ingadozó) végsebessége.
A görgők és a láda hirtelen (szög)sebességváltozását a súrlódási erők nagy erőlökései okozzák, ezek mellett a nehézségi erő szerepe elhanyagolható. Ha az erőlökéseket a 3. ábrán látható módon jelöljük, a láda lendületváltozását és a görgők perdületváltozását így írhatjuk le:
M(v2-v1)=S1Δt-(N-1)S2Δt,
 
RS1Δt=Θω1=12mR2v1R,RS2Δt=Θ(ω2-ω1)=12mR2(v2R-v1R).


Ezekből ‐ az erőlökések kiküszöbölése után ‐ adódik:
12mv1=(M+N-12m)(v2-v1).(2)

Ha elosztjuk (1)-et (2)-vel, és kihasználjuk, hogy v1v2=vmax, a láda legnagyobb sebességére a következő kifejezés adódik:
vmax=4MgRsinαmNm+2M(N-1)m+2M,
ami N1 esetén így alakul:
vmax4MgRsinαm.

 
Megjegyzések. 1. Hibás az a gondolat, miszerint a láda és a gumihengerek között fellépő csúszó súrlódás figyelmen kívül hagyható, és az állandósult sebesség az energiaviszonyokból meghatározható. Ha azt gondoljuk, hogy a láda helyzeti energiájának változása pontosan fedezi a felpörgetett görgők mozgási energiáját, a helyes végsebesség 2-szeresét kapjuk. Ténylegesen ezen energiák aránya (egy-egy gumihengernyi elmozdulásnál):
ΔEmozgásiΔEhelyzeti=14mv22MgRsinα=12,
vagyis a láda helyzeti energiájának csak a fele növeli a gumihengerek mozgási (forgási) energiáját, a másik fele súrlódási hővé alakul. Érdekes, hogy ez az 1/2-es arány független a súrlódási együttható nagyságától.
2. A (2) egyenletből leolvashatjuk, hogy a láda relatív sebességingadozása,
v2-v1v1 valóban kicsi, ha a Mm és az N1 feltételek bármelyike teljesül.