Feladat: 4330. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gnädig Péter ,  Várnai Péter ,  Ürge László 
Füzet: 2011/november, 499 - 502. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb merev test síkmozgások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/március: 4330. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A pontszerű test addig marad a pálca mellett, amíg az a maximális sebességre gyorsítja fel, ezután elválnak egymástól. Az elválás pillanatáig egyetlen merev testként mozognak, mintha a kis test hozzá lenne ragasztva a pálcához. A rendszer S tömegközéppontja (súlypontja) a pálca aljától L/4 távolságban található. Súrlódásmentes mozgásról van szó, vízszintes irányú külső erők nem hatnak, így ‐ a lendületmegmaradás törvényéből adódóan ‐ a tömegközéppont csak függőleges mozgást végezhet, nem lehet vízszintes sebessége.
Számítsuk ki az energiamegmaradás törvényének felhasználásával a pontszerű test v sebességét (vagyis a pálca A pontjához tartozó sebesség vízszintes irányú komponesét) a pálca vízszintessel bezárt α szögének függvényében (1. ábra)!


 

1. ábra
 

A test + pálca rendszer mozgási energiáját a súlypont körüli ω szögsebességű forgásnak megfelelő energia és a tömegközéppont vS sebességű mozgásából adódó energia összegeként, a helyzeti energia változását pedig a tömegközéppont h elmozdulásából számolhatjuk:
2mgh=122mvS2+12Jω2,(1)
ahol
h=L4(1-sinα)(2)
a súlypont magasságának csökkenése, J pedig a test és a pálca rendszerének az S súlypontjára vonatkoztatott tehetetlenségi nyomatéka. Ez utóbbit a Steiner-tételt alkalmazva kapjuk meg (először a pálca tehetetlenségi nyomatékát a pálca súlypontjától a közös súlypontba tolva, majd ehhez hozzáadva a test tehetetlenségi nyomatékát a közös súlypontra):
J=(112mL2+mL216)+mL216=524mL2.(3)

Az A pont (S körüli forgásából adódó) kerületi sebessége:
vA=L4ω.(4)
Ennek függőleges összetevője egyenlő kell legyen vS-sel, hiszen (az alaplaphoz viszonyítva) az A végpont függőleges sebessége nulla. Eszerint fennáll:
vS=vAcosα.(5)
Másrészt a pontszerű test sebessége így adható meg:
v=vAsinα.(6)

Az (1)‐(6) egyenletekből megkapjuk a pálca szögsebességét:
ω=gL1-sinα13-18sin2α,(7)
a kis test sebességét az α szög függvényében:
v(α)=gL(1-sinα)163-2sin2αsinα.
A függvény deriválásával vagy grafikonjának megrajzolásával megállapítható, hogy maximális értékét az α=45,4 esetén éri el, ekkor a maximális sebesség:
vmax0,82ms.

 
II. megoldás. A feladat differenciálszámítás alkalmazása nélkül is megoldható!
Amikor a kis test sebessége maximális, a gyorsulása nulla, tehát ebben a pillanatban a rúd és a kis test között nem hat erő. Jelöljük a pálcára ható erőket, illetve a pálca szögsebességét és szöggyorsulását a 2. ábrán látható módon!


 

2. ábra
 

Az ábrán (vékonyabb vonallal rajzolt nyilakkal) bejelöltük a pálca tömegközéppontjának gyorsulását, valamint az A pontnak a tömegközépponthoz viszonyított centripetális és tangenciális (érintőleges) gyorsulását is.
A következő mozgásegyenleteket írhatjuk fel. A pálca tömegközéppontjának függőleges mozgására:
mg-N=ma,(8)
a vízszintes (ebben a pillanatban éppen erőmentes) mozgásra:
L2ω2cosα-L2βsinα=0,(9)
és a pálca forgására:
NL2cosα=112mL2β.(10)
Tudjuk még, hogy az A pont nem gyorsulhat függőlegesen, tehát
a-L2βcosα-L2ω2sinα=0.(11)

A (9) összefüggésből
β=ω2cosαsinα,
(10)-ből
N=16mLcosαβ=mLω26sinα,
(11)-ből pedig
a=L2ω2(cos2αsinα+sinα)=L2sinαω2
adódik. Ezeket (8)-ba helyettesítve az
gL=2ω23sinα
egyenlet kapjuk, amely az I. megoldásban megkapott, az energiamegmaradást kifejező (7) felhasználásával így is írható:
3sin3α-24sinα+16=0.
Ennek az x=sinα-ra harmadfokú egyenletnek 0 és 1 közé eső gyöke: x=0,712, vagyis α=44,6, és ennek megfelelően a kis test sebessége (ami ugyanolyan nagy, mint a pálca középpontjának vízszintes irányú sebessége):
v=12Lω2sinα=0,82ms.

 

Megjegyzés. A tömegközéppont mozgásának ismeretében a Newton-egyenletből ‐ minden α szögre ‐ kiszámíthatjuk és ábrázolhatjuk a pálca és a síklap között ható N nyomóerőt. Ez az erő a mozgás során mindvégig pozitív marad, tehát a pálca nem válik el a síklaptól.