Feladat: 311. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barta Szilveszter Marcell ,  Garaguly Gergő ,  Lőrincz Dóra ,  Pataki Bálint Ármin ,  Szabó Attila 
Füzet: 2011/május, 310 - 312. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mérési feladat, Mechanikai mérés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/január: 311. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Eszközök:
‐ 2 db 45 cm hosszú fonálból és 50 g-os súlyból készített inga,
‐ Bunsen-állvány,
‐ hurkapálca,
‐ mérőszalag,
‐ időmérő eszköz: másodpercmutatós óra.
 
A mérés menete: A két =45 cm hosszú fonálra kötöttem egy-egy m=50 g tömegő testet, majd a fonalakat egy állványra rögzítettem egymástól d=12 cm távolságban. A két inga között egy 12 cm-es hurkapálcával csatolást létesítettem úgy, hogy az ingák fonalát egyszer rátekertem a hurkapálca végeire, de nem rögzítettem. Az ingák súlya megtartotta a hurkapálcát ebben a helyzetben, viszont a pálca csavarásával könnyű volt állítani a csatolás magasságát.
Ezután (beállítva vízszintesre a hurkapálcát) megmértem a csatolás helyének a felfüggesztéstől mért x távolságát, majd kis szögben kitérítettem oldalra a bal oldali ingát a két inga közös síkjában. Megmértem, hogy mennyi idő alatt lendül mozgásba és áll meg újra a másik inga. Azért ezt az időt mértem, mert sajnos csak egy másodpercmutatós karóra állt rendelkezésemre, és nagyobb időintervallum mérésével próbáltam csökkenteni a mérés pontatlanságát. Mivel a közegellenállás a fonalaknál és a súlyoknál is elhanyagolhatóan kicsi volt, ezért a bal oldali inga elindításától a teljes megállásáig eltelt idő megegyezik a mért idő felével. Ezt a mérést többször is elvégeztem, az x távolságot 1 cm-től 20 cm-ig centiméterenként változtatva.
Mérési adataimat az alábbi táblázat tartalmazza:
 
x  [cm]t=2T  [s]x  [cm]t  [s]110011102461293401374301465241566181667161768141859121951011204
 

A mérés kiértékelése: A mért adatokat megfelezve megkaptam, hogy mennyi idő alatt állt meg a kitérített inga a különböző x távolságok esetén. A grafikon hiperbolára emlékeztető görbéje alapján sejthető, hogy fordított arányosság áll fenn a két mennyiség között. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy az 1T mennyiséget ábrázoljuk x függvényében, és ha a kapott grafikon (valamilyen pontossággal) egyenes lesz, akkor valóban fordítottan arányos T és x.
 
 

Az ábrán látható, hogy az első 12 mérési eredményre lehet egyenest fektetni, az utána következő mérési pontok viszont jelentős távolságra vannak ettől az egyenestől. Ennek az az oka, hogy a 12 cm-nél nagyobb x távolságoknál a mért idővel összemérhető volt az időmérő eszköz hibája. A mérőeszköz pontatlansága 1 s, és a 13 cm-es vagy nagyobb x értékek esetén t=7 s-nál kisebb értékeket mértem. Ezen mérések relatív hibája legalább 1s7s=0,15=15%, míg a kisebb x-ek esetében alig haladja meg a 10%-ot. Tehát a mérés kiértékelésénél az első 12 mérési eredményt érdemes figyelembe venni.
 
 

Ezen mérések esetében pedig a mérési adatok jó közelítéssel egy egyenesre esnek, tehát x egyenesen arányos a mért idő reciprokjával, amiből az következik, hogy a csatolás helyének a felfüggesztéstől mért x távolságával fordítottan arányos az az idő, amely alatt a kitérített inga megáll, a másik inga kitérése pedig maximális lesz.