Feladat: 307. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barta Szilveszter Marcell ,  Kiss Csanád ,  Szabó Attila ,  Várnai Péter 
Füzet: 2011/május, 308 - 310. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mérési feladat, Fénytani (optikai) mérés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/szeptember: 307. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A mérés eszközei:
‐ Bunsen-állvány fogós rúddal,
‐ homorú tükör tartóban,
‐ méterrúd,
‐ vonalzó,
‐ álló mérce,
‐ izzólámpa tartóban,
‐ pauszpapír,
‐ ernyő keretben,
‐ víz,
‐ glicerin,
‐ benzin,
‐ konyhasó.
 
A mérési elrendezés: A mennyezeti fénycső nem alkalmas a mérés elvégzésére, így alternatív megoldást alkalmaztam (1. ábra). A talpas izzólámpát a Bunsen-állványba fogattam, a rendszert az asztalra helyeztem. A padlóra tettem a tükröt és a mércét, az ernyőt pedig a mérce mellett kézzel mozgattam az éles kép megjelenéséig.
A h, h', k0 távolságokat a mérce nullapontjától mértem. A mércével, a vonalzóval és a méterrúddal a következő adatokat mértem az elrendezés változatlan paramétereire: h=(71±0,2) cm; h'=(19,5±0,2) cm; =(10,5±0,2) cm. Az adatok felhasználásával a t0 és k0 közvetlenül mérhető távolságokból az effektív tárgy- és képtávolságot a következőképp kaphatjuk meg:
t=t0+h-h'-=t0+(41±0,35)cm,k=k0-h=k0-(19,5±0,2)cm.
A tárgytávolságot az elrendezésnek köszönhetően változtatni lehet, így több tk pár mérhető. A tárgytávolságot méterrúddal, a képtávolságot a mércével mértem.

1. ábra

 


2. ábra

A tükröt egy kicsit meg kellett döntenem, ugyanis a pauszpapír olyan mértékben szórta a lámpa fényét, hogy éles kép visszanyerése lehetetlen volt. A tükör megdöntésével a kép az elsődleges fényútból kikerül, és így a mérés (az elvi összeállítás változatlanul hagyva) elvégezhető.
 
A mérés elve: Határozzuk meg, hogy az egy pontból érkező fénysugarak hogyan viselkednek másik közegbe átlépve. Most csak a beesési merőlegeshez közeli sugarakat vizsgáljuk. Sejthetjük, hogy az átlépő fénysugarak is úgy haladnak, mintha egy pontból indultak volna ki. Tekintsük a 2. ábrát. Legyen OT=t, OT'=t', OA=d. A Snellius‐Descartes-törvény szerint:
sinαsinβ=n.
Mivel α és β is kicsi, szinuszuk és tangensük közel egyenlő:
tgαtgβ=n.
A szögek tangensébe helyettesítve az OAT és OAT' háromszög megfelelő adatait:
d/td/t'=n,tehátt'=nt.
Hasonló igaz a kép áthelyeződésére is: k'=nk.
A tükörre, mivel azt egyféle közeg veszi körül, alkalmazható az
1t'+1k'=1f
összefüggés. A virtuális kép- és tárgytávolság behelyettesítése után
1t+1k=nf
adódik, ahonnan leolvasható, hogy a tükör+folyadék rendszer egy fn fókusztávolságú homorú tükörként működik.
 
A mérés eredményei: A mérést levegőre (a tükör fókusztávolságának meghatározására), vízre, 10%-os konyhasóoldatra, glicerinre és benzinre végeztem el. (Levegőre 7, a többi esetben 5-5 különböző t0 értéket állítottam be. Az eredmények táblázatba foglaltam (ezeket itt nem közöljük ‐ a Szerk.) és minden adatpárra kiszámítottam a fókusztávolságot, majd a törésmutatót. A mért fókusztávolságok egymás hibahatárán belül helyezkednek el, ami a mérés pontosságára utal. A számított törésmutatók átlagos értékei a hibákkal:
nvíz=1,31±0,05;nsóoldat=1,39±0,06;nglicerin=1,40±0,06;nbenzin=1,37±0,06.

 
Hibaszámítás: A hibaszámításnál a Gauss-féle hibaterjedési törvényt alkalmaztam. A k0 értékek kivételével az összes mért távolságnál a mérőeszközök leolvasási pontossága miatt a hibát 0,2 cm-nek vehetjük. k0 mérése viszonylag nehéz, mivel egy kb. 1 cm-es intervallumban a kép élessége nem változik számottevően. Ezen intervallum közepét próbáltam meghatározni, mint az éles kép helyét. A törésmutatók eredő hibája 0,05 ‐ 0,06-nak adódik. A víz és a glicerin törésmutatója megtalálható a függvénytáblázatban: az irodalmi értékek a hibahatáron belül vannak, ez a mérésünk pontosságára utal.