Feladat: 4302. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hoffmann Hanna ,  Szabó Attila ,  Vargha Sára 
Füzet: 2011/május, 305. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Izotermikus állapotváltozás (Boyle--Mariotte-törvény)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/december: 4302. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A henger fala jó hővezető, ezért a gáz hőmérséklete a kezdeti állapotban és a végállapotban is ugyanakkora, a külső hőmérséklettel egyezik meg. Mivel a folyamatban a gáz mennyisége és hőmérséklete változatlan, a belső energiája sem változik meg.
Az oxigéngázból, a dugattyúból és a fémhengerből álló rendszer összenergiája annyit változik, amennyit a dugattyú helyzeti energiája változik a folyamat során. A fonál elszakadása után a dugattyú akkor kerül egyensúlyba, ha az oxigéngáz p1 nyomása és a külső légnyomás által kifejtett erő eredője egyensúlyt tart a dugattyú súlyával:
(p0-p1)A=mg.
Másrészt a hőmérséklet állandósága miatt érvényes a Boyle‐Mariotte-törvény:
p00A=p1(0+x)A,
ahol x a dugattyú lesüllyedése a kezdeti és az új egyensúlyi állapot között.
A fenti két egyenletből x kifejezhető, majd a dugattyú helyzeti energiájának változása is kiszámítható:

x=0p0Amg-1=1,12m1050,02609,81-1=0,47m,
   ΔEösszes  =ΔEhelyzeti=-mgx=-60 kg9,81 ms2   0,47 
m=-276 J.  


A rendszer összenergiája tehát a fonál elszakadása és az új egyensúlyi állapot beállta között 276 J-lal csökken.
 
Megjegyzések. 1. A megoldás során nem vettük figyelembe, hogy az oxigéngáz tömegközéppontja is mélyebbre kerül, tehát a gáz helyzeti energiája is lecsökken. Ez a változás azonban a kiszámított ΔE-hez képest elhanyagolhatóan kicsi.
2. A fonál elszakadása után a dugattyú (nem harmonikus) rezgőmozgásba kezd. Ez a rezgés (jóllehet a dugattyú súrlódásmentesen mozog) lassan csillapodik, ennek oka a légellenállás és az oxigéngáz belső súrlódása.
3. Sok versenyző a g10ms2 közelítő értékkel számolt, és így a ΔE=-288 J eredményt kapta. Ennél a gyakran használt közelítésnél azonban nincs értelme a végeredményt 3 jegyre, vagy még annál is pontosabban megadni!
Régen, amikor a szorzásokat kézzel, vagy ‐ esetleg ‐ fejben végezték, még könnyítést jelentett az említett közelítés, manapság azonban már szinte semmivel nem nehezebb egy zsebszámológépbe a 9,81-es számot beütni, mint 10-zel számolni.

 (Gnädig Péter, fizikus szerkesztő)