Feladat: 4297. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nagyfi Péter 
Füzet: 2011/április, 247. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Erők forgatónyomatéka, Egyéb merev test egyensúlya
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/december: 4297. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A lejtőn ,,felfelé'' gurulás furcsa esete akkor valósulhat meg, ha a mozgás során a kettőskúp T tömegközéppontja lesüllyed. Jelöljük a vizsgált elrendezés néhány távolság-adatát az ábrán megadott módon, és hasonlítsuk össze a tömegközéppont magasságát a lejtő aljának (A) és tetejének (B) megfelelő helyzetekben.
Foglalkozzunk először azzal a határesettel, amikor a kettőskúp sehol nem gyorsul a lejtőn, mindenhol egyensúlyban van. Ekkor a tömegközéppontja minden helyzetben, tehát az A és B állapotokban is ugyanolyan magasan helyezkedik el. A lejtő aljánál a tömegközéppont éppen az A pont fölött, attól r távolságban található; hiszen a kettőskúp itt is egyensúlyban van, emiatt a nehézségi erőnek nem lehet forgatónyomatéka az A pontra. (A kísérlet ‐ stabilitási okok miatt ‐ természetesen csak magasabbról indított kettőskúp esetén működik.) A lejtő tetejénél ‐ amikor a kettőskúpnak már csak a csúcsai érintkeznek a lécekkel ‐ a tömegközéppont a lejtő alapsíkjánál h-val magasabbra kerül.


Közömbös (indifferens) egyensúlyi helyzetben az
 
r=h(1)
 
feltétel teljesül. Mivel fennáll
 

sinα=h,(2)r=xtgγ(3)

 
és
 
x=tgβ,(4)
 
ezeket az egyenleteket összeszorozva a lehetséges egyszerűsítések után az alábbi összefüggéshez jutunk: rsinα=htgγtgβ. Ezt (1)-gyel összevetve leolvashatjuk, hogy a határesetet tgγtgβ=sinα valósítja meg, a kísérlet működésének feltétele pedig a határesetnél ,,laposabb'' lejtő, aminél:
 
tgγ>sinαtgβ.