Feladat: 4281. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2011/április, 245. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb ellenállás-kapcsolások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/október: 4281. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelöljük a tetraéder egyik (mondjuk az A) csúcsához csatlakozó ellenállásokat ri-vel (i=1,2,3), a velük ,,szemköztieket'' pedig Ri-vel, ahogy azt az 1. ábra mutatja.

1. ábra

 

2. ábra

Iktassunk be a r3 ellenállással párhuzamosan egy feszültségforrást is, és vizsgáljuk meg, mi a feltétele annak, hogy a R3 ellenálláson ne folyjon áram. A kapcsolást ‐ az árammérő műszer feltüntetése nélkül ‐ a 2. ábrának megfelelően is lerajzolhatjuk. (A szaggatott vonallal jelölt ellenállásokat akár el is távolíthatjuk az áramkörből; R3-t azért, mert úgysem folyik rajta áram, r3 ottléte pedig a feltett kérdés szempontjából érdektelen.)
A folytonos vonallal jelölt ellenállások hídkapcsolásban (ún. Wheatstone-
hídban) vannak. A híd akkor lesz ,,kiegyenlített'' (vagyis a középső ágban akkor nem folyik áram), ha fennáll:
r1R2=r2R1,
ami
r1R1=r2R2(1)
alakban is felírható.
Ha egy másik ellenállás mellé iktatjuk be a feszültségforrást, a szemközti ellenálláson folyó áram eltűnésének feltételét az (1)-ből indexcserével kapható r1R1=r3R3 vagy r2R2=r3R3 egyenletek adják meg.
Összefoglalva: a hat ellenállás között a
r1R1=r2R2=r3R3
összefüggéseknek kell fennállnia (vagyis a tetraéder kitérő éleinél elhelyezkedő ellenállások szorzata mindhárom ellenálláspárra ugyanakkora kell legyen), ha az árammérő egyik esetben sem jelez áramot.