Feladat: 4298. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bolgár Dániel ,  Kovács Áron 
Füzet: 2011/március, 181 - 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Kötelek (láncok) dinamikája
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/december: 4298. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Jelöljük a lejtő, illetve a szőnyeg hosszát L-lel, a lejtő hajlásszögét α-val, a szőnyeg tömegét M-mel, a tömör henger tömegét pedig m-mel!
Mivel a szőnyeg is és a tömör henger is tisztán, csúszásmentesen gördül, rájuk a nehézségi erő, valamint a lejtő által kifejtett nyomóerő és a tapadási súrlódási erő hat. A nyomóerő és a súrlódási erő munkája zérus, így alkalmazhatjuk a mechanikai energia megmaradásának tételét mind a szőnyeg, mind pedig a tömör henger esetére. Eszerint a gravitációs helyzeti energia és a teljes mozgási energia összege tetszőleges két állapotban, például a kezdőhelyzetben és x út megtétele utáni állapotban ugyanakkora kell legyen.

 
 

Foglalkozzunk először a futószőnyeg esetével! Feltételezve, hogy kezdetben csak kis darabon hajtottuk be a szőnyeget, induláskor a helyzeti energiája a lejtő aljához viszonyítva MgL2sinα, mozgási energiája pedig nulla. Az energiamegmaradást kifejező egyenlet:
MgL2sinα=(1)=M(x)g(L-x)sinα+[M-M(x)]gL-x2sinα+12M(x)v2+12Θ(x)ω2,
ahol M(x) a hengernek tekinthető guruló szőnyegdarab pillanatnyi tömege, Θ(x) a pillanatnyi tehetetlenségi nyomatéka, v és ω pedig a guriga tömegközépponti sebessége és szögsebessége. (Megjegyezzük, hogy a szőnyeg vékonysága miatt a guriga sugarát elhanyagoltuk a szőnyeg hossza mellett, és a helyzeti energia számításánál a tömegközéppontot a lejtő síkjában levőnek tekintettük.)
További egyenleteket nyerhetünk, ha felírjuk a guriga tömegét és tehetetlenségi nyomatékát az x elmozdulás függvényében, és kihasználjuk a csúszásmentes gördülés kényszerfeltételét:
M(x)=MxL,(2)Θ(x)=12M(x)r2,(3)v=ωr,(4)
ahol r a guriga pillanatnyi sugarát jelöli. Ezekből (3) és (4) felhasználásával a szőnyegguriga teljes mozgási energiája (a transzlációs és a rotációs mozgásokhoz tartozó energiák összege) így írható:
Emozg.=12M(x)v2+12Θ(x)ω2=12M(x)v2+1212M(x)r2(vr)2=34M(x)v2.
Ezt (1)-be írva és (2)-t is kihasználva a szőnyegguriga pillanatnyi sebességére
vszőnyeg=23gxsinα(*)

adódik.
Tekintsük most egy R sugarú tömör henger tiszta gördülését a lejtőn! A szőnyegnél leírtakhoz hasonlóan, energetikai megfontolásokkal meghatározhatjuk a henger sebességét is a tömegközéppont x elmozdulásának függvényében. Az energiatétel szerint
mgLsinα=mg(L-x)sinα+12mv2+12Θω2,aholΘ=12mR2,
és fennáll a tiszta gördülés
v=Rω
feltétele is. Ezekből kapjuk, hogy a tömör henger sebessége x út megtétele után
vhenger=43gxsinα.(**)

a) A (*) és (**) összefüggésekből jól látszik, hogy bármely x elmozdulásnál a tömör henger sebessége nagyobb, mint a szőnyeg sebessége ugyanezen a helyen, tehát a tömör henger ér le hamarabb a lejtő aljára; a szőnyeg mozgása hosszabb ideig tart, mint a hengeré.
b) Osszuk fel gondolatban a lejtő esésvonalát olyan kicsiny szakaszokra, hogy egy-egy útszakaszon a guriga, illetve a henger sebességét jó közelítéssel állandónak tekinthessük. Mivel a henger sebessége ‐ minden x-nél ‐ 2-ször nagyobb, mint a szőnyeg sebessége ugyanezen a helyen, a henger minden egyes kicsiny útszakaszon 2-ször rövidebb idő alatt halad végig, mint a szőnyegguriga. Az egyes útszakaszok befutásához szükséges időket összegezve azt is megállapíthatjuk, hogy a szőnyeg a teljes utat 2-ször hosszabb idő alatt teszi meg, mint a tömör henger, vagyis
t1t2=2.

 
 
II. megoldás. Az energiamegmaradás tételét alkalmazva megkaphatjuk, hogy s hosszúságú elmozdulás után a szőnyeg sebessége
vszőnyeg=23gssinα,
a tömör henger sebessége pedig
vhenger=43gssinα
lesz. Mindkét esetben a sebesség a megtett út négyzetgyökével arányos, éppen úgy, mint az egyenletesen gyorsuló mozgásnál, ahol v=2as. A képletek összevetéséből leolvasható, hogy a megfelelő gyorsulások:
aszőnyeg=13gsinα,illetveahenger=23gsinα=2aszőnyeg.

Az egyenletesen gyorsuló mozgás út-idő képlete szerint
t=2La1a,
ugyanakkora utak megtételéhez szükséges idők aránya tehát:
tszőnyegthenger=ahengeraszőnyeg=2.