Feladat: 4296. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kaprinai Balázs ,  Soltész Katalin 
Füzet: 2011/március, 179 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Hajítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/december: 4296. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A feladat leírása alapján nem egyértelmű, hogy a vízszinteshez képest 30-os szögben felfelé, vagy ugyanekkora szögben lefelé hajítjuk-e el a kavicsot (lásd az ábrát). Mindkét röppálya parabola lesz, a sebesség vízszintes összetevője (ha a közegellenállástól eltekintünk) nem változik, a függőleges összetevő pedig g gyorsulással időben egyenletesen változik.
 
 

A két eset nem különbözik lényegesen egymástól, hiszen az A pontból ,,felfelé'' indított kavics a B pontban ismét eléri a kezdeti h magasságot, és ettől kezdve ugyanolyan pályán fog mozogni, mint az eredetileg ,,lefelé'' dobott kavics. A továbbiakban a lefelé indított kaviccsal foglalkozunk.
Jelöljük a keresett kezdősebességet v0-lal, a kezdősebesség vízszintes komponensét v1-gyel, a függőleges összetevőt pedig v2-vel! Mivel 30-os szögben dobjuk el a kavicsot, v0, v1 és v2 egy szabályos háromszög ,,felét'' határozzák meg, s ebből (a Pitagorasz-tétel alkalmazásával) következik:
v2=13v1ésv0=23v1.(1)
A sebesség vízszintes összetevője a mozgás során nem változik, tehát a becsapódás C (illetve a másik értelmezésnél a C') pontjában is v1 nagyságú lesz, és a 45-os becsapódási szög miatt ugyanekkora kell legyen a függőleges sebességkomponens is a földetéréskor.
A mozgás ideje a sebesség függőleges összetevőjének változási üteméből olvasható le:
v2+gt=v1,
ahonnan (1) felhasználásával:
t=v1-v2g=(1-13)v1g.
A kavics függőleges elmozdulása (egyenletesen gyorsuló mozgás miatt) az átlagsebességből (a kezdeti- és a végsebesség számtani közepéből) számítható:
h=v2+v12t=(1+13)(1-13)v122g=v123g,
vagyis
v1=3gh
és (1) alapján a kavics keresett kezdősebessége:
v0=4gh.
 
 
II. megoldás. A 45-os szögben becsapódó kavics sebességének vízszintes és függőleges összetevője (az I. megoldás jelöléseit használva)
v1=v0cosα,(2)
ahol α=±30, a hajítási szög kétféle értelmezésének megfelelően. (Kihasználtuk, hogy a vízszintes sebességkomponens a mozgás során nem változik.)
A mechanikai energia megmaradási törvénye szerint
12mv02+mgh=12m(v12+v12),
innen (2) felhasználásával a kezdősebességre (α előjelétől függetlenül, tehát az elhajítás irányának mindkét értelmezése esetén)
v0=22cos2α-1gh=4gh
adódik.