Feladat: 4233. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Béres Bertold ,  Bodosi Eszter ,  Janosov Milán ,  Jéhn Zoltán ,  Kaposvári István ,  Réti Dávid ,  Tóth Bence Barnabás ,  Varju Tamás 
Füzet: 2011/január, 42 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gömbtükör, Fényvisszaverődés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/február: 4233. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Oldjuk meg a feladatot koordinátageometria alkalmazásával! Vegyünk fel egy koordináta-rendszert az 1. ábrán látható módon, s vizsgáljuk az x tengelytől a távolságban haladó AB fénysugár útját! Ez a sugár az R sugarú hengertükröt a B(R2-a2;a) pontban éri el. A fénysugár a beesési merőlegessel

α=arctgmOB
szöget zár be, ahol
mOB=aR2-a2
az OB egyenes meredeksége.
 
 

1. ábra
 

A tükörről visszavert BC sugár az OB egyenessel α, a beeső fénysugárral pedig 2α szöget zár be, a meredeksége tehát
mBC=tg2α=2tgα1-tg2α=2mOB1-mOB2=2aR2-a2R2-2a2.
Ezt felhasználva felírhatjuk az ezüstözött felület B pontjáról visszaverődő fénysugár egyenletét:
y=2aR2-a2R2-2a2(x-R2-a2)+a.(1)

A továbbiakban vizsgáljuk meg az x tengelytől a=h és a=h+d távolságban (dh) haladó fénysugarak útját a tükröző felületről történő visszaverődésük után. Ha ezen sugarak metszéspontja d-től függetlenül mindig (pontosan, vagy legalább jó közelítéssel) ugyanazon F pontra esik, akkor mondhatjuk, hogy a keskeny fénynyaláb fókuszálódik az F pontban (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

A két fénysugár egyenletét (1)-ből kaphatjuk a=h=4, illetve a=4+d és R=6 helyettesítéssel. (A távolságokat a továbbiakban cm-ben mérjük és a mértékegységet nem írjuk ki.) Az egyik sugár egyenlete:
y=45x-36,(2)
a másiké pedig
y=2(4+d)36-(4+d)236-2(4+d)2(x-36-(4+d)2)+(4+d).(3)
Használjuk ki, hogy d1, és hanyagoljuk el d2-t és d magasabb hatványait d mellett! Ebben a közelítésben ‐ az 1-hez közeli számok tetszőleges (akár tört-, vagy negatív kitevős) hatványára vonatkozó (1+ε)n1+nε képletet is felhasználva ‐ kapjuk, hogy (3) így is írható:
y=(1+4d)(4+d)5(1-15d)[x-20(1-15d)]+d+4.(4)
(2) és (4) jobb oldalát egyenlővé téve és az egyenletet x-re megoldva (d négyzetét és magasabb hatványait ismét elhanyagolva)
x=1795+0d4,22,illetvey=1691,78
adódik. Ez az eredmény ‐ az adott közelítésben ‐ független d-től, tehát a nyaláb valóban fókuszálódik az F(1759;169) pontban. (Hengertükörnél a fókuszálás csak az ábra síkjában történik, a henger szimmetriatengelyével párhuzamos irányban nem, emiatt F a térben egy vonalat határoz meg.)
 
II. megoldás. Belátható, hogy egy R görbületi sugarú tükröző felületre α szög alatt eső fénysugaraknál a leképezési törvény
1t+1k=2Rcosα
alakban teljesül1. A párhuzamosan (,,végtelen'' távolról) érkező sugarakra 1t0, ilyenkor k=f=Rcosα2.
 
 

3. ábra
 

Jelen esetben (lásd a 3. ábrát) h=4 és R=6 (cm-ben mért) adatok mellett
sinα=hR=46,α=41,8,f=2,23.
Az F fókuszpont koordinátái tehát:
xF=Rcosα-fcos2α=4,22ésyF=h-fsin2α=1,78.

 
III. megoldás. Tekintsük a 4. ábrán látható nefroid (,,vesegörbe'') nevű n görbét, amelyet egy bizonyos (mondjuk R/2) sugarú kör külső felén csúszásmentesen gördülő, fele akkora sugarú (esetünkben R/4 sugarú) másik kör valamely P pontja ír le (4. ábra). (Ez a görbe egy olyan epiciklois, amelynél az a alapkör sugarának éppen fele a g gördülőkör sugara.) Belátjuk, hogy a párhuzamosan érkező, majd az R sugarú hengertükörről visszaverődő fénysugarak a nefroid érintői.
 
 

4. ábra
 

Ha az f fénysugár a C pontban α beesési szöggel éri el a t tükröt, onnan ugyanakkora szöggel verődik vissza; v és f szöge tehát 2α. Másrészt igaz, hogy a csúszásmentes gördülés miatt az alapkör AB ívének hossza megegyezik a gördülőkör BP ívének hosszával, a hozzájuk tartozó középponti szögek aránya pedig a körök sugár-aránya miatt 1:2, így BSP=2α és BCP=α. Ezek szerint a visszavert fénysugár át kell haladjon a nefroid P pontján, méghozzá úgy, hogy éppen érinti a ,,vesegörbét'', hiszen gördülő kör pillanatnyi forgási középpontja B, tehát a P pont sebessége (az érintő iránya) merőleges BP-re, vagyis az érintő PC irányú kell legyen.
Egy keskeny fénynyaláb párhuzamos, egymáshoz közeli fénysugarai a nefroidot egymáshoz közeli pontokban érintik, tehát ‐ jó közelítéssel ‐ egy ponton mennek keresztül, fókuszálódnak. A fókuszpont a C tükröződési ponttól
f=CP=CBcosα=R2cosα
távolságban lesz. Az ábráról leolvasható a nefroid paraméteres egyenlete:
x(α)=R4(3cosα-cos3α),y(α)=R4(3sinα-sin3α),
a feladatban szereplő α=41,8 esetén x=4,22 cm és y=1,17 cm.

1Lásd pl. Kós Géza: Lehet egy közelítéssel kevesebb c. cikkét a KöMaL 2010. évi 3. számában, 177. old.