Feladat: 4239. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kaposvári István ,  Szabó Attila 
Füzet: 2010/december, 559 - 560. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Fermat-elv
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/március: 4239. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen x az a távolság, amit a traktor az 1100 méteres oldallal párhuzamos irányban megtesz a szántón, mialatt a két terület határvonalának C pontjához ér (1. ábra). Az A pontból akkor jut a legrövidebb idő alatt C-be, ha a legrövidebb úton, vagyis egyenesen halad, hiszen a sebessége itt állandó. Hasonlóan C és B között is az egyenes út biztosítja a legrövidebb időt.

 
 

1. ábra
 
A megtett utak (minden távolságot m egységben mérve):
s1=x2+4002éss2=(1100-x)2+6002,
a teljes út megtételéhez szükséges idő pedig
t=s1vszántó+s2vrét,
ami a sebességek arányának ismert értékét felhasználva
t=4s1+3s23vrét
alakba is írható. Ez az idő akkor minimális, ha a számlálója, vagyis
f(x)=4x2+4002+3(1100-x)2+6002
minimális.
A minimumot numerikusan (a függvény elegendően sűrű, pontonkénti kiszámításával), vagy számítógépes grafikus ábrázolással, esetleg x szerinti deriválással kaphatjuk meg. (A derivált eltűnésének feltétele negyedfokú egyenletre vezet, ennek megoldása is numerikus eljárást igényel.)
 
Megjegyzés. A feladat felfogható optikai problémaként is. A Fermat-elv szerint a fény ‐ geometriai optikai leírásban ‐ olyan útvonalon halad, amely az adott kezdő- és végpont között a legrövidebb terjedési időnek felel meg. A feladatban megadott sebességarány az optikai problémában a két közeg relatív törésmutatóját határozza meg. A fénysugár útja ‐ és ebből az eredeti probléma megoldása ‐ az ismert törési törvényből kapható meg, méghozzá a deriválás elkerülésével.

 
II. megoldás. Nyilvánvaló, hogy a szántón is és a réten is egyenes vonalon érdemes haladni. A keresett útvonal emiatt egy töröttvonal, amely a szántó és a rét határvonalán törik meg. Ezt a töréspontot keressük meg.
Gondolatban rögzítsünk egy erős rudat a szántó és a rét határán. Helyezzünk a rúdra egy súrlódásmentesen csúszó gyűrűt, és kössünk két kötelet is a gyűrűhöz. A kötelek másik végére erősítsünk egy m és egy 0,75m tömegű testet. Az A és B pontoknál ássunk egy-egy (elegendően mély) gödröt. A nehezebb testet engedjük (egy ideális állócsiga segítségével) az A pontnál levő gödörbe, a könnyebbet pedig a B pontnál levő gödörbe. Megmutatjuk, hogy a rendszer egyensúlyi helyzetében a kötél vonala megegyezik a traktor számára optimális (legrövidebb idejű) útvonallal.
A rendszer akkor van statikus egyensúlyban, ha a helyzeti energiája a lehető legkisebb. Itt a két test gravitációs potenciális energiája a rendszer helyzeti energiája, ezt kell minimalizálni. Ha a kötelek hossza , a szántó felett húzódó kötélszakasz hossza s1, a rét fölöttié pedig s2, a helyzeti energia:
-mg(-s1)-0,75mg(-s2)=-1,75mg+mgs1+0,75mgs2.
Ez akkor minimális, ha s1+0,75s2 is az. Ez pedig akkor, ha 1vszántó-szorosa:
s1vszántó+s243vszántó=s1vszántó+s2vrét
is minimális. Könnyen látható, hogy a fenti kifejezés éppen a traktor mozgásának ideje. Ha tehát a kötél a traktor számára optimális útvonalon helyezkedik el, a rendszer potenciális energiája minimális, vagyis a rendszer nyugalomban marad.
Egyensúlyi állapotban a gyűrűre nem hat rúd irányú erő, ettől ugyanis elmozdulna. A kötelekben ébredő erő mg és 0,75mg. Ezeknek rúd irányú komponensei kiegyenlítik egymást, nagyságuk egyenlő kell legyen. Legyen az A pontból induló kötélnek a rúdra állított merőlegessel bezárt szöge α, a B-ből indulóé pedig β (2. ábra). Az egyes kötelek által kifejtett rúd irányú erő: mgsinα és 0,75mgsinβ. Egyensúly esetén ezek egyenlők, amiből
sinαsinβ=0,75.

 
 

2. ábra
 

Ilyen tulajdonságú pont csak egy van (hiszen a gyűrűt valamelyik irányban mozgatva az egyik kötélerő rúd irányú komponense monoton csökken, a másiké pedig monoton nő). Találgatással, vagy módszeres kereséssel megkapható, hogy amikor a gyűrű a rúd A-hoz közelebbi végétől 300 méterre helyezkedik el,
sinα=3003002+4002=300500=0,6éssinβ=8006002+8002=8001000=0,8,
ebben a helyzetben tehát valóban teljesül az egyensúlyi feltétel.
Az optimális útvonal ezek szerint a következő: a traktor egyenesen kell haladjon az A pontból a szántó és a rét határvonalára, annak A-hoz közelebbi végétől 300 méterre levő pontjába. Innen menjen egyenesen a B pontba. Ez a leggyorsabban megtehető út.