Feladat: 4255. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fonai Dávid ,  Szabó Attila 
Füzet: 2010/november, 501 - 503. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Súrlódás
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/május: 4255. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a testet megmozdítani képes legkisebb erő maximális nagyságát F-fel, a vízszintessel bezárt szögét pedig α-val (1. ábra)! Akkor leszünk képesek a test megmozdítására, ha a húzóerő vízszintes vetülete meghaladja a tapadó súrlódási erő nagyságát:

FcosαS=μN,
ahol N a test által az asztalra kifejtett nyomóerő. Ezt a kényszererőt a függőleges erőkomponensek egyensúlyi feltételéből számolhatjuk ki:
N=mg-Fsinα.
A fenti két összefüggésből:
Fcosα+Fμsinαmgμ,
ami algebrai átalakítások után így is írható:
μ1+μ2sinα+11+μ2cosαmgFμ1+μ2.(1)
Azért célszerű ilyen alakra hozni a vizsgált egyenlőtlenséget, mert a bal oldalon szereplő szögfüggvények együtthatóinak négyzetösszege 1, tehát ezek a mennyiségek kifejezhetők egy alkalmasan választott ε hegyesszög megfelelő szögfüggvényeivel:
μ1+μ2=sinε,11+μ2=cosε.

 

 
1. ábra
 

Megjegyzés. A ε szöget súrlódási határszögnek nevezik; ennél meredekebb lejtőn nem maradhat nyugalomban az adott tapadó súrlódással jellemezhető test. A súrlódási határszög és a súrlódási együttható közötti összefüggést μ=tgε alakban is felírhatjuk.

 
Ezzel a jelöléssel (1) így írható:
sinεsinα+cosεcosαmgFμ1+μ2,
ahonnan a koszinusz függvény addíciós képletének felhasználásával adódik:
1cos(α-ε)mgFμ1+μ2.
Ebből a test megmozdításához szükséges húzóerőt kifejezve:
FFmin=mgμ1+μ2.

Az egyenlőség határesete akkor teljesül, ha α=ε, vagyis éppen a súrlódási határszögnek megfelelő irányban húzzuk a testet. Megjegyezzük, hogy legkisebb mozgatóerő a határszög segítségével Fmin=mgsinε módon is kifejezhető.
 
II. megoldás. Az I. megoldás gondolatmenetét és jelöléseit követve eljutunk odáig, hogy a test megmozdításához szükséges erő:
Fmgμcosα+μsinα.(2)
A legkisebb húzóerő (2) jobb oldalának minimumánál valósulhat meg. A számláló konstans, így a tört minimuma a nevező maximumához kötődik. Ez akkor teljesül, ha a derivált nulla: -sinα+μcosα=0, amiből tgα=μ. Ezt beírva F kifejezésébe, Fmin=mgsinα adódik, amit μ=tgα segítségével kifejezve
Fmin=mgμ1+μ2.
Ekkora és ilyen irányú erő kell a test elhúzásához.
 
III. megoldás. A feladatot megoldhatjuk szerkesztéssel is. A megcsúszás határhelyzetében a testre ható erők vektori összege még éppen nulla:
F+mg+(N+S)=0,
ahol mg a nehézségi erő, F a keresett húzóerő, N+S pedig a talaj által a testre kifejtett nyomóerő és súrlódási erő eredője. Az erőegyensúlyt zárt vektorsokszöggel ábrázolhatjuk (2. ábra). Az ábrán azt is figyelembe vettük, hogy határesetben (a megcsúszás pillanatában) a nyomóerő és a súrlódási erő eredőjének a szürkén jelölt, ε félnyílásszögű kúp palástjára kell esnie, hiszen ekkor teljesül a
|S||N|=μ=tgε
feltétel.
 

 
2. ábra
 

A fenti feltételeknek eleget tevő húzóerők közül az a legkisebb, amelyik merőleges a kúp valamelyik alkotójára (3. ábra). Az ábráról leolvashatjuk, hogy a minimális húzóerő nagysága
Fmin=mgsinε=mgμ1+μ2,
iránya pedig a vízszintessel éppen a súrlódási határszöggel megegyező szöget zár be.
 

 
3. ábra